HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş’ın da aralarında bulunduğu 5 tutuklu 12 il yöneticisinin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandıkları davanın üçüncü duruşmasında Feremez Erkan, Ramazan Çetinçakmak ve Ali İpekli tahliye edildi.

Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan bütün siyasetçiler ve avukatları hazır bulundu. Duruşma tutuklu yargılanan HDP İstanbul il yöneticisi Ali Tekin’in beyanlarıyla başladı.

Suçlamaları kabul etmeyen Tekin, yürütülen çalışmaların siyasi parti çalılmaları olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Daha sonra söz alan Avukat Baran Doğan, mahkeme heyeti değiştiği için dosyaya dair bilgilendirme yaptı.

“Bu dosyada polisin hukuk yaratma operasyonu var” diyen Doğan, Beşiktaş’taki patlamanın bedelinin HDP’ye yıkılmak istendiğini söyledi. İddianamede somut bir suç isnadı olmadığını vurgulayan Doğan, “HDP tüzel kişilik ayrı bir siyasi parti yargılanan kişiler de ayrı kişiler, gerçek kişiler. Normal bir soruşturmada şüphelinin evi aranır ve delil elde edilir fakat bu dosyada üçüncü tüzel kişilik olan HDP bürosunda arama yapılmıştır. Beşiktaş patlamasına ilişkin dosyada suçlama yok ama medyada bir kriminalize etme ve algı yaratma çabası oldu” dedi. Doğan, tüm tutuklular için tahliye talep etti.

‘DAVA SİYASİ’

Tutuklu siyasetçiler Kürtçe savunma yaptılar. Savunmalar tercüman aracılığıyla çevirildi. İl yöneticisi Feremez Erkan, dosya ile bir algı yaratılmak istendiğini ifade etti. Erkan, “İddianamede KCK üyeliğinden bahsediyor fakat bunu destekleyen hiçbir delil yok. Bir algı yaratarak tutuklu yargılanmamız amaçlanıyor.

Bu dosya siyasidir” diyerek tahliye talep etti. Daha sonra savunma yapan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş, kişisel durumuyla ilgili beyanlarda bulundu. Erbaş, Dosya tamamen siyasi kimliğimizden dolayı açılmıştır.

Sadece partimize değil toplumda muhalefet eden herkesi gözaltına alıyor hakkında dava açıyor ve tutukluyorlar. Basın açıklaması temel hakkımızdır. Açıktır alenidir fakat iddianamede öyle ortaya konuşmuş ki açıklamanın içeriği değil kendisi suç sayılmış” dedi. Sorunların çözümünü sürekli diyalog ve barış temelinde aradıklarını beyan eden Erbaş tahliyesini talep etti.

DURUŞMA 22 MART’A ERTELENDİ

Savunmaların ardından mütalaa veren savcı sanıkların tutukluluk halinin devamını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, Feremez Erkan, Ramazan Çetinçakmak ve Ali İpekli’nin tahliyesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 22 Mart’a erteledi.

Kaynak: Evrensel