HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, son bir yıla yakın sürede aralarında akademisyen, gazeteci, milletvekili ve memurların da olduğu binlerce yurttaşın iptal edilen pasaportlarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi. 

Uca önergesinin gerekçesinde, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yönetilen Türkiye’de yurttaşların seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını belirterek, pasaportların akıbetine ilişkin kaygılarının devam ettiğini kaydetti. 

Uca konu bağlamında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti: 

* 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar Türkiye’de iptal edilen pasaport sayısının genel toplamı nedir?

* OHAL’den sonra toplam kaç yurttaşa yurtdışına çıkış yasağı getirilmiştir?

* Son 10 ayda pasaportu iptal edilen milletvekili sayısı kaçtır? Söz konusu milletvekilleri kimlerdir? Milletvekilleri için hangi kriterler baz alınarak pasaportları iptal edilmiştir?

* Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar kaç akademisyenin pasaportu iptal edilmiştir? Söz konusu akademisyenlerin pasaportlarına el konulma gerekçesi nedir?

* Yine son 10 ayda pasaportu iptal edilen gazeteci sayısı kaçtır? Söz konusu gazetecilerin pasaportları neden iptal edilmiştir?

* OHAL ilanının ardından bugüne kadar pasaportu iptal edilen memur sayısı kaçtır? 


* Ülkemizde pasaportların iptal edilmesi kararı Bakanlığınız tarafından mı alınmaktadır? Pasaportlar hangi kurum tarafından iptal edilmektedir? 

* Pasaportlara konulan iptal kararlarının mahkemelerce kaldırılmasına rağmen yurttaşların yurtdışına çıkışlarının engellenmesi bilginiz dâhilinde midir? Bu uygulamanın sebebi nedir?