Artvin’in Hopa İlçesi’nde incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti dönüş sonrası HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, yetkililerle yaptıkları görüşmenin ardından çözüm önerilerini sunduklarını ifade etti. Üstün, DBP’li belediyelerin ve bölgedeki HDP yöneticilerinin de heyete katıldığını belirtti.

Demokratik Bölgeler Partili’li (DBP) belediyelerin tespit ettiği yardımların bugün itibariyle ulaştırıldığını belirten Üstün, Hopa’da sıcak yemeğin bugün itibaren çıkmaya başladığını ve kendilerinin de belediyelerce gönderilen gıda yardımını ulaştırmaya çalışacaklarını ifade etti.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Yaşananların bütün bölgedeki suların önünün tutulması ve dengenin bozulmasından kaynaklandığına dikkat çeken Üstün, “Hala ulaşılamayan köyler var. Evleri zarar görenlerin gideceği yeri yok. Kanalizasyon ve çöpler açıkta çok net bir şekilde bu durumda salgın hastalıkların baş gösterme riski var” diye konuştu.

Bölgenin acil Afet Bölgesi ilan edilmesi gerektiğinin altını çizen Üstün, bu süreci uzatanların, başta Orman Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere sorumlularının görevden alınması ve haklarında yasal işlem yapılmasını talep etti.

PAYLAN: YENİ BİR SEL OLMA İHTİMALİ YÜKSEK

İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Doğal afet değil bir cinayetle karşılaştık. Ciddi mühendislik hataları yapmışlar. Doğal bir afet değil, yıllardır yol verilen dere yataklarındaki imarlardan kaynaklı” dedi.

Yeni bir sel olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Paylan, “Devlet bizim bu muhalefet atağımızı görmüş açık vermemek için çabalıyorlar. Her alanda ne eksik ise bunun takipçisi olacağız. Toplumun zararlarının ivedilikle karşılanması lazım. Şu an da Kars-Digor, Van ve Diyarbakır belediyeleri dayanışma içerisinde. Bu bütün Türkiye’ye yayılmalıdır.” dedi. (imc tv, sendika.org)