Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 9 gündür süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından HDP heyeti ilçeye gitti.

Heyet ve bazı yurttaşlar Sur Belediyesi önünde toplanılırken; HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Çağlar Demirel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve HDP ile DBP yöneticileriyle birlikte Sur'daki mahallere yüründü.

Tarihi Kurşunlu Camii’nin olduğu yere gelen heyet, burada açıklamada bulundu.

Caminin içinde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, günlerdir Sur'da sokağa çıkma yasağıyla beraber halka ve tarihi yapılara dönük yoğun bir saldırının olduğunu dile getirdi.

Defalardır çağrıda bulunduklarını belirten Anlı, "İnsanım diyen herkesin Sur'a sahip çıkması, bu vahşete dur demesi gerekir. Burada yaşanan insanlık dışı uygulamaları TV kanallarından izlemekle bu soruna çözüm olunmuyor. Her kesin demokrasiye, hakka, çözüme, taraf olması gerekir" dedi.

'TARİHİ YAPILAR ZARAR GÖRDÜ'

Yakılan tarihi Kurşunlu Camii'yle ilgili de konuşan Anlı, Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı, Yoğurt Pazarı ve kiliseye zarar verildiğini söyledi.

Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birilerini suçlayarak failleri kendince belirlemek istediğini dile getiren Anlı, Cumhurbaşknı Erdoğan'ın "Kafasını kaldıranın kafasını bin kere ezeriz" söylemine dikkati çekerek, “Bu söylemin altında Kurşunlu Camii'nin yakılması mı yatıyordu?" diye sordu.

Anlı’nın ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ise Sur'da yasaklarla birlikte insanların katledildiğini, tarihin yok edilmek istendiğini söyledi.

'KÜLTÜREL SOYKIRIM'

AK Parti'nin Sur'da ‘kültürel soykırım’ yapmak istediğini savunan Demirel, Sur'daki kültürel yapıların korunması gerekirken, tarihin katledildiğini söyledi.

Demirel, "Sur halkı özyönetimle kendi kendini yönetmek istiyor. Bunu kimse engel olamayacak. 90'lı yıllarında devlet köyleri yakarak insanları göç ettirdi. Bugün aynısını şehirlerde, ilçelerde yapmak istiyorlar. Ama AKP bilsin ki onlar ne kadar yıkarsa biz o kadar yeniden inşa edeceğiz. Sur halkı 9 gündür büyük bir direniş gösterdi. Onların direnişi önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından heyet, Sur'daki mahallelerde ve Gazi Caddesi üzerindeki esnafları gezdi.