HDP heyeti Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik köyüne giderek incelemelerde bulundu.

HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Nimetullah Erdoğmuş, Ömer Öcalan ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan bir heyet, altı kişinin hayatını kaybettiği Çeltik köyüne giderek incelemelerde bulundu. Yakınlarını kaybedenlerin taziyesine katılan heyet, olayla ilgili bilgi aldı.

HDP heyetinde yer alan Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Gazete Duvar’a, “Öncelikle katliamın siyasi bir boyutunun olmadığını, arazi anlaşmazlığından kaynaklandığını belirtmek isterim” dedi.

Sürücü, kavgada hayatını kaybedenler ile yaralananların amca çocukları olduğunu hatırlatarak, “Anlaşmazlık 17 yıl öncesine dayanıyor. Ancak bu süre içinde aralarındaki sorun çözülmedi ve sonuçta böyle bir katliam gerçekleşti” diye konuştu.

GERİDE ALTI ÇOCUK KALDI

Ayşe Sürücü, olayda anne ve babalarını kaybeden altı çocukla görüştüklerini de anlattı:

“Bu çocuklar ciddi bir travma yaşıyorlar. Psikolojileri tamamen bozulmuş durumda ve bu acıyı ömür boyunca taşıyacaklar. Biz bu çocukların yanında olacağız. Bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kendisine insanım diyen herkes bu çocuklara destek olmalı.”

SİLAHLAR NEREDEN GELDİ?

Olayın siyasi bir nedenle gerçekleşmediğini, ancak Zülfikar İzol’un AK Parti eski milletvekili olduğuna dikkat çeken Sürücü, şunları söyledi:

“Zülfikar İzol’un AKP’li olduğunu ve siyasi gücünü kullandığını biliyoruz. Özellikle sistemin toplumdaki kendi yandaşlarını silahlandırma mantığı beraberinde bu katliamları getiriyor. Adli bir olay ama sistemden gücünü aldığını biliyoruz. Silahlar nereden geldi? Meclis’te soru önergesi de verdim. Katliamın her yönüyle araştırılmasını istedik.”

ANNENİN TEPKİSİ

Kavgada hayatını kaybeden Meral İzol’un annesinin çok tepkili olduğunu vurgulayan Sürücü, “Çünkü daha önce birçok defa savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar karşı taraf hakkında. Ancak hiçbir önlemin alınmadığını, koruma sağlanmadığını ve sonuçta bu katliamın gerçekleştiğini dile getirerek tepkisi gösterdi. Neden önlem alınmadığıyla ilgili de araştıracağız” dedi.

‘KAVGADA KADINLAR ÖLDÜRÜLMEZ’

Kavgada iki kadının öldürülmesine de değinen HDP Milletvekili Sürücü, “Toplumsal kültürümüzde kavgada kadınlar öldürülmez. Feodal geleneklerimiz hala vardır ancak kavgada kadınlara dokunulmaz. Bir saygınlığı vardır kadınların. Kadınlar beyaz tülbentlerini yere attığında kavga biter, böyle bir kültürümüz vardır. Ancak bu sefer böyle olmadı ve iki kadın hayatını kaybetti. Bu da kültürün, ahlakın, geleneğin yozlaştığını gösteriyor ve bunda iktidarın büyük payı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ayşe Sürücü, Çeltik köyünde yaşanan olayın bir insanlık davası olduğunu vurgulayarak takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.