HDP milletvekillerinin helikopterden atılan köylüler Servet Turgut ve Osman Şiban'la ilgili Meclis'te dilekçe verdi. HDP’lilerin tüm taleplerini görmezden gelen İçişleri Bakanlığı, "Soruşturma var" dedi.
 
Van’ın Çatak ilçesi ile Şırnak’a bağlı Beytüşşebap arasında 11 Eylül 2020 günü çıkan çatışmaların ardından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atıldıkları ortaya çıkan köylüler Servet Turgut ve Osman Şiban'la ilgili HDP milletvekillerinin TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na yaptıkları başvuruya yanıt geldi. HDP Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Murat Sarısaç, Muazzez Orhan Işık ve Rıdvan Turan'ın verdiği dilekçelere İçişleri Bakanlığı tarafından 4 madde halinde yanıt verildi.
 
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, milletvekilleri sundukları dilekçelerde, işkencenin sadece yapılana değil tüm topluma karşı işlenen bir suç olduğunu söyleyerek mağdurların yaşadıklarının aydınlatılması gerektiğinin altını çizdi. Dilekçede, “Osman Şiban ve Servet Turgut'a yapılanların hukuk devleti ilkesi bağdaşmadığı apaçıktır. Kamu görevi yürüten kolluk görevlilerince yapılan bu işkenceler cezasız bırakılmamalı ve cezasızlık anlayışı ile mücadele edilmeli” denildi.
 
Milletvekilleri, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 5'nci maddesini hatırlatarak hiç kimsenin işkenceye maruz bırakılamayacağını belirtti. İşkence mağdurlarının ziyaret edilerek kendilerinden olayın dinlenmesi, failler hakkında buradan yola çıkarak etkin bir soruşturma yapılmasını istedi.
 
TALEPLER GÖRMEZDEN GELİNDİ
 
İçişleri Bakanlığı ise bu başvuruya 4 madde halinde yanıt verirken vekillerin taleplerine hiç değinmedi. İçişleri Bakanlığı, somut olarak olayla ilgili açılan soruşturmayı işaret etti:
 
* Van'da 11 Eylül 2020 tarihinde Yıldırım-10 Nordoz operasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı personeli Jandarma Yüzbaşı Mahmut Top, Jandarma Uzman Çavuş Yusuf Uyar ve Jandarma Uzman Çavuş Sezer Uçar şehit olmuşlardır
 
* Van İl Jandarma Komutanlığı JÖH ve komandı birlikleri tarafından SİHA ve yakın hava destekli teröristlere yönelik yapılan söz konusu operasyon neticesinde aralarında yurtiçinde bulunan teröristlerin yüzde 60'ının sorumlusu olan terörden aranan listesinde kırmızı kategoride bulunan Agit Civyan'ın bulunduğu 3 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir
 
* Dilekçelerde ismi geçen Osman Şiban ve Servet Turgut operasyon kapsamında terör örgütüne yardım etme şüphesiyle gözaltına alınmışlardır.
 
* Dilekçelerde bahsi geçen iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 11 Eylül 2020 tarihli itibariyle adli ve eş zamanlı olarak idari soruşturma başlatılmış olup olayın bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendiriliyor.
 
Peki İçişleri Bakanlığı'nın işaret ettiği soruşturmada nasıl bir ilerleme var? Dosyanın avukatı Baran Bilici, savcılığın Osman Şiban'la ilgili ifade verip veremeyeceğine ilişkin adli tıptan rapor istediğini söyledi. Bilici, bu raporun savcılığa gönderildiğini söyleyerek şunları belirtti: “Biz savcılığa gelen raporu henüz göremedik. Eğer Adli Tıp Osman Şiban'ın ifade verebileceğini uygun görmüşse ifadesi alınacak. Biz de şu an bu raporun sonucunu öğrenmeye çalışıyoruz.”