HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Beyza Üstün, Hasankeyf'teki yıkımla ilgili bir açıklama yaptı.  "AKP iktidarı, kendi “beton” tahayyülü doğrultusunda kentler inşa ediyor; kentleri, kültürel ve doğal varlıkları şirketlerin sermaye birikimine sunmaya devam ediyor" diyen Üstün, "Hasankeyf'in ve kültürümüzün yok edilmesine izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Doğayı, kültürü ve tarihi korumak için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydeden Üstün'ün açıklaması şöyle:

HDP olarak, bulunduğumuz her alanda doğaya, emeğe, tarihe, hafızaya, kültüre dönük tüm yıkımlara ve saldırılara karşı durmaya devam edeceğiz. Hasankeyf’i ve doğal yaşam alanlarını korumak her birimizin sorumluluğudur. Sömürgecilik, bu coğrafyada direnenlerin haklı mücadelesiyle yenilecektir. 

Hasankeyf’i savunmanın yolu; bulunduğumuz alanlarda kentsel dönüşüm adı altındaki yıkımlara, Dersim’den Ege’ye sermaye-devlet işbirliğiyle gerçekleşen orman yangınlarına, mülksüzleştirmeye, acele kamulaştırmalara, kültürel varlıkların talanına/katledilmesine itirazın yükseltilmesinden geçer. 

AKP iktidarı, kendi “beton” tahayyülü doğrultusunda kentler inşa ediyor; kentleri, kültürel ve doğal varlıkları şirketlerin sermaye birikimine sunmaya devam ediyor. 

Bütün yıkım ve katliamları, AKP’li siyasetçilerin TV ekranlarında ilan ettikleri “yeni bir devlet kuruyoruz” sözlerinden bağımsız ele almak ve bu durumu sadece vasat aklın ürünü olarak görmek yetersizdir. Kendi yarattıkları tarihe gönderme yapmayan, bu tahayyülü hatırlatmayan, pekiştirmeyen, benimsetmeyen her türlü kalıntıya tahammülsüzler. 

Halklar hafızasızlaştırılıyor. Kentler ve doğal alanlar neoliberal akıl tarafından kuşatılıyor. Belleklerimizden ezilenlerin, halkların, kadınların yazdığı tarih tamamıyla silinmek isteniyor. Doğaya, doğal varlıklara, kültürel miraslara açılan ilan edilmemiş savaşın sonuçları; tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor, etkiliyor. 

Bizler, ekolojik-demokratik toplum hedefini geliştirmek için mücadelemizi büyütmeye kararlıyız. Bulunduğumuz her alanda bu sesi yükseltiyoruz. Canlılara savaş açmış, IŞİD’in Palmira’da yaptığı barbarlığı Hasankeyf’te ortaya koymuş zihniyetten bir şey talep etmiyoruz. Savaş ve yıkım müdahalelerine son vermek; yaşamı, doğayı, kültürü ve tarihi korumak için mücadele ediyor, her yeri talan etmek isteyenlerin karşısında duruyoruz.