HDP Diyarbakır il binasında 3 Mart'ta başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine düzenlenen 3'üncü baskında açlık grevi eyleminde olan HDP üyeleri Salih Cansever, Abdulhalik Kurt ve Yusuf Ateş gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl binasında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle milletvekili Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile parti üyesi Sevican Yaşar, Salih Cansever, İsmet Yıldız, Salih Tekin, Bilal Özgezer, Abdulhalik Kurt ve Yusuf Ateş’in başlattığı süresiz dönüşümsüz eylemi sırasında gözaltına alınan 7 kişiden 4’ü çıkarıldıkları mahkemede tutuklamıştı. 8 Mart’taki baskından sonra sevk edildikleri adliyede savcılık tarafından ifadeleri alınan Abdulhalik Kurt, Yusuf Ateş ve Salih Cansever 12 Mart’ta serbest bırakılmış ve açlık grevi eylemine il binasında devam etmişlerdi.

BASKIN VE GÖZALTI 

Sabahın erken saatlerinden itibaren il binası bir kez daha abluka altına alındı. Kapının açılmasıyla birlikte yüzlerce polis eşliğinde baskın düzenledi. Açlık grevi eyleminin sürdürüldüğü Vedat Aydın Konferans Salonu'na gelen polis, milletvekillerinin yanında açlık grevinde bulunan Abdulhalik Kurt, Yusuf Ateş ve Salih Cansever'i gözaltına aldı. 3 kişi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

3 MART'TA İLK BASKIN 

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ve HDP üyeleri Sevican Yaşar, Salih Cansever, İsmet Yıldız, Salih Tekin ve Bilal Özgezer, 3 Mart'ta yaptıkları basın açıklaması ile açlık grevi eylemine başlattıkları duyurdu. Aynı gün il binasına baskın düzenleyen polis, HDP üyesi 5 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. 4 gün süren gözaltı ardından Diyarbakır Adliyesi'ne çıkarılan 5 kişi serbest bırakılmaları ardından il binasında açlık grevi eylemine devam etti. 

İKİNCİ BASKIN: MİLLETVEKİLLERİ TEKMELENDİ

HDP milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile HDP üyeleri Abdulhalik Kurt ve Yusuf Ateş, 8 Mart'ta düzenledikleri basın toplantısı ile il binasında devam eden açlık grevi eylemine dahil oldu. Aynı gün akşam saatlerinde il binasını abluka altına alan polis, il binasının kapılarını kırarak, milletvekillerini tekmeleyerek baskın düzenledi. Baskında HDP üyeleri darp edilerek gözaltına alındı. 

4 KİŞİ TUTUKLANDI

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 5 HDP üyesi 4 gün sonra Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Savcılık tarafından ifadeleri alınan HDP üyeleri, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Burada hakim karşısına çıkan HDP'lilerden Sevican Yaşar, İsmet Yıldız, Salih Tekin ve Bilal Özgezer, açlık grevi eylemine katıldıkları gerekçesiyle "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanırken, Salih Cansever, Abdulhalik Kurt ve Yusuf Ateş serbest bırakılmıştı. 3 partili, il binasında açlık grevi eylemine devam ediyordu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı