Katledilişinin 14. yılında Hrant Dink için bir mesaj yayınlanan Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Agos'un önünde ölüm tehditleri savuranlar, adliye kapılarında parmak sallayanlar, valilik makamında had bildirenler yargı önüne dahi çıkartılmadı. Bildiri yayımlayanlar, korumayanlar, vur emrini verenler yargılanmadı" dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink 14 yıl önce bugün 17 yaşındaki Ogün Samat isimli tetikçi tarafından vurularak öldürüldü. Dink'in ölümünde ihmali ve sorumluluğu olmakla suçlanan 7'si tutuklu, 13'ü firari 76 kamu güvenlik görevlisinin yargılandığı dava hala devam ederken , sanıklar suçu birbirine atmaya çalıştı.

'ANKARA'NIN KARANLIK DEHLİZLERİNDE KAYBEDİLDİ'

Öldürülüşün 14. yılında Türkçe ve Ermenice bir Hrant Dink mesajı yayınlayan HDP, "Dink cinayeti de bu ülkenin ötekilerine karşı işlenen diğer pek çok katliam gibi Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybedildi" diyerek, yargılama sürecindeki eksiklere dikkat çekti.

"Hrant Dink, Ermeniler, Kürtler, Aleviler başta olmak üzere bu ülkenin ötekilerine karşı geliştirilen sistematik katliam ve susturma politikalarının sonucu katledildi. Katliamın sorumlularını, Hrant Dink’in katillerini iyi tanıyoruz" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sevgili Hrant’ın katledilmesine ilişkin 14 yıldır yazılan binlerce sayfalık iddianame, yapılan yüzlerce duruşma hakikate bir adım bile yaklaştırmadı bizi. Çünkü yapılan yargılamalar gerçeği ortaya çıkarmaya değil, onu gizlemeye, katliamı aklamaya yönelik yapıldı. Çünkü cinayeti işleyenler, sorumlu olanlar, siyasi atmosferini hazırlayanlar, hakikatin ortaya çıkmasını da el ele vererek önlemeye çalıştı. Dink'i gazete manşetleriyle hedef haline getirenler, Agos'un önünde ölüm tehditleri savuranlar, adliye kapılarında parmak sallayanlar, valilik makamında had bildirenler yargı önüne dahi çıkartılmadı. Bildiri yayımlayanlar, korumayanlar, vur emrini verenler yargılanmadı.

Bu ‘Büyük Tertip’in içinde yer alan asker ve sivil bürokratlar terfi ettirilerek ödüllendirildi, devlet tarafından korunup kollandı. Dink cinayeti de bu ülkenin ötekilerine karşı işlenen diğer pek çok katliam gibi Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybedildi.

'HRANT'I KATLEDENLERİN, ELÇİ CİNAYETİNDE BOY GÖSTERDİKLERİNE TANIKLIK ETTİK'

Hrant Dink katliamının asıl sorumlularına karşı uygulanan cezasızlık ve aklama politikası, bu ülkenin ötekilerine karşı uygulanan sistematik katliam siyasetinin yürürlükte olduğunun kanıtıydı ve ne yazık ki biz Hrant’ı katledenlerin yakın dönemde Tahir Elçi cinayetinde nasıl boy gösterdiklerine bir kez daha tanıklık ettik.

Hrant Dink, Türkiye'de bilinmek istenmeyen hikayeleri bizlere anlattı, bizleri görünmek istenmeyen o meçhul Ermeniyle tanıştırdı. Etrafımızdaki yalan sarmalını kaldırdı. Hrant Dink, sadece ailesi, dostları ve Ermeni halkı için değil, insanlık, barış ve kardeşlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesini sürdüren Türkiye halkları için de büyük bir kayıp oldu. Sevgili Hrant yaşadığı güvercin tedirginliğine, Ermeni halkına yaşatılan soykırıma, sürgüne, yıkıma rağmen, halkların eşitliği ve kardeşliği için mücadele etti. Türkiye halklarının demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesine hayatını adadı.

'BARIŞ GÜVERCİNİ OLMAYI SÜRDÜRECEK'

Hrant Dink’in adı ve mücadelesi yaşamın her alanında var olmaya devam edecek. O, her gün, her haksızlıkta, her demokrasi ve özgürlük çabasında yanı başımıza konan barış güvercini olmayı sürdürecek.

Sevgili Hrant’ın katledilmesinin yıldönümü vesilesiyle “bir bebekten katil yaratan karanlığı” sorgulamaya, bu karanlığa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Ayrımcılığa, nefrete ve üzerimize boca edilmek istenen kötülüklere karşı Hrant Dink'i hatırlatmayı sürdüreceğiz. Hrant Dink’i saygı ve minnetle anıyor, onun mücadelesini ortak ve özgür bir yaşam yaratana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz."