HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak'ta 5 yıl önce öldürülüp cansız bedeni zırhlı aracın arkasına bağlanan Hacı Lokman Birlik dosyasında bir ilerleme olmamasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu. İmir, “Hacı Lokman Birlik’in failleri ile ilgili şimdiye kadar açılan soruşturmalarda yol alınamamasının sebebi nedir?” dedi.

'FAİLLERİN YARGILANMAMASININ SEBEBİ NEDİR?'
Birlik'in dosyasıyla ilgili 5 yıldır bir ilerleme sağlanamazken, dosya Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

HDP Milletvekili Nuran İmir de, Birlik'in ölümünün beşinci yıl dönümünde Adalet Bakanlığı'na bir dizi soru sordu. İmir, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1- İşkence bir insanlık suçu iken sokak ortasında ölü bir bedene yapılan işkence hakkında yargının gereğini yapmaması hukuk dışı bir uygulama değil midir?

2- Bütün toplumun hafızasında yer edinmiş ölü bedenine işkence edilen Hacı Lokman Birlik’in faillerinin yargılanmamasının amacı nedir?

3- Bu olayın failleri kimler tarafından korunmaktadır? O dönemin çoğu operasyon komutanı FETÖ operasyonu ile tutuklanırken Hacı Lokman Birlik’in failleri hangi güçler tarafından korunmaktadır?

4- Hacı Lokman Birlik’in failleri ile ilgili şimdiye kadar açılan soruşturmalarda yol alınamamasının sebebi nedir?

5- 5 yıldır Adalet Bakanlığına HDP Milletvekilleri olarak verdiğimiz soru önergelerine dosya ya dair bir cevabın verilmemesinin amacı nedir? Bakanlığınız bu soruşturmanın muhatabı değil midir? Değil ise bu soruşturmanın muhatabı kim?

6- Telsiz kayıtlarında tespit edilen ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından görevden men edildiği iddia edilen 6 polisin farklı Emniyet müdürlüklerinde görevlerinin başında oldukları doğru mudur?

7- Hacı Lokman Birlik’i katleden polislerin telsiz kodlarından tespit edilen ve kamera kayıtlarında da çok açık bir şekilde görülen polisler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmemesinin sebebi nedir?

8- Hacı Lokman Birlik ’in öldürülme şekli bir suçun beraber ve bilinçli işlendiğini göstermektedir. Ancak faillerin tek bir suçtan yargılanıyor olması suçluların korunduğu izlenimini güçlendirmektedir. Bu gibi suçları işleyenler aslında bir kişiye değil insanlığa karşı suç işlemiş kabul edilmesine rağmen davanın mevcut haliyle bile ilerlememesinin yasal dayanağı nedir?