HDP, 1938'de Dersim'de yapılan katliamını kınadı.

HDP'den yapılan yazılı açıklamada, "Harekat sonucunda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 70 bin kadar Alevi Kürt, kurşun, süngü, gaz ve uçaklarla katledildi. Bu şiddet karşısında kaybedilen canlar ve dağılan toplulukları anmak bugün kendisini demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlük gibi değerlerle tanımlayan herkesin boynunun borcudur" denildi. 

Tarihi gerçeklerin bir an önce gün yüzüne çıkarılması için gerekli çalışmaların yapılması çağrısında bulunan HDP açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

"Halkların Demokratik Partisi iktidarında Türkiye, bugün 78. yılını dolduran Dersim Tertelesi ve daha nice acı tarihi mirası bilimsel veriler ışığında aydınlatacak, toplumsal bilinç ve kamu vicdanında değerlendirecek, olgunlaşmış bir toplumsal bellek ile geleceğe daha iyimser ve özgüvenli bakacaktır. Tarihimizin, coğrafyamızın ve devraldığımız kültürel mirasın bize sunduğu zenginliği ileri bir adalet anlayışı ve çoğulcu ve eşitlikçi bir demokrasiyle taçlandırma azmindeyiz.

Bu çerçevede öncelikli hedefimiz, farklı partilerden parlamento üyeleri, bir izleme heyeti, ilgili meslek örgütleri, insan hakları savunucuları ve alanda mücadele edenlerin katkısıyla bir “Dersim Tertelesi Hakikat Komisyonu” kurulması ve tarihi hakikatlerin ivedilikle gün ışığına çıkarılmasıdır.

Hükümeti, Seyit Rıza’nın kızı Leyla Ağar’ın “Babamın mezarı başında ağıtlar yakmak istiyorum. Dersim 37-38 Tertelesi ile ilgili bilgiler artık gün yüzüne çıksın” çağrısına kulak vermeye çağırıyoruz.

“Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu, ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun” diyen Seyit Rıza’nın onurlu direnişi ve Dersim Tertelesi’nde yitirilen canların hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz."