HDP'nin Çiftlikbank dolandırıcılığının araştırılması amacıyla TBMM'ye sunduğu araştırma önergesi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge üzerine, konuyu daha önce de hazırladığı önergeyle TBMM gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan söz aldı.

Doğan, şöyle konuştu: 

Türkiye'nin çok önemli bir gündemi var, Çiftlikbank'ın hikâyesi. Çiftlikbank, katılımcısına bir yıl içerisinde kazancını ikiye katlama vaadiyle kısa bir sürede Türkiye tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir dolandırıcılık vurgununun öznesi hâline gelmiştir. SPK'nın yaptığı ilk açıklamada 77.843 kişiden 511 milyon lira toplatıldığı belirtilmiştir ancak son gelişen noktada 132.222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 liranın toplandığı ilgili kurum tarafından açıklanmıştır.

HALKIMIZ KANDIRILIYOR HEM DE TEKBİR GETİRELEREK 

Bu konuda biz çok önemli bir çalışma yapmıştık. 25 Aralık 2017'de Meclis Başkanlığına bir araştırma önergesi verdik ve bu konunun açıklanmasını, bu konunun ilgili Bakanlık tarafından araştırılmasını istemiştik. Konunun hassasiyeti belirtilmişti ancak Bakanlık bu konuya o kadar alakasız, ilgisiz davrandı ki verdiği cevap 20 Şubat’ta geldi. 2 satırdan oluşan bir cevap. Hiçbir kıymeti-harbiyesi de yok; araştırma yapılmamış, ne yapıldığı, ne edildiği konusunda hiçbir bilgi verilmemiş.

Halkımız kandırılıyor hem de tekbir getirilerek, halkın dini duyguları kullanılıyor, ticarette kullanılıyor. Halkın kandırılmasına, halkın değerlerinin bu şekilde sabote edilmesine bir bakanlık nasıl böyle ilgisiz davranabilir? Neden bizim araştırma önergemizi bürokrasi dikkate almaz, iki satırla geçiştirir? 

HÜKÜMET ÇİFTLİKBAK 'IN ORATĞIDIR

Bu konuda Hükümet müteselsilen halkımıza karşı sorumludur. Hükümet, bu projenin ortağıdır, bunu açıkça ifade ediyorum. Ortağı olmasa, bürokrasisi olmasa, siyasi ilgisi olmasa bu sahtekârlık ortaya çıkartılırdı. Halkımızın değerleri kuşatılmış. Sahtekar olarak nitelendirdiğimiz genç bir insan, yeteneği ne olursa olsun tek başına yapacağı bir iş midir? Dolandırıcılığın boyutu bu kadar ortadayken Hükümet, Meclis nasıl ilgisiz kalabilirdik biz bu işe?

Çiftlikbank'la ilgili ulusal basında, TV'lerde gezen reklamla ilgili orada geçen cümleyi okuyacağım size: "Dinle evlat, derdin memleket ve milletse hedefin net, ufkun geniş, gönlün mavi gökyüzü gibi engin ve duruşun elif, dimdik olmalı. Lakin unutma, önüne engeller koyacaklar -bizim önerge gibi- ayaklarına çelmeler takacaklar ama sen yıkılma, yılma, dolandırıcılığa devam et" diyorlar. Yazık, gerçekten ülkemiz için yazık. Ve buna sanatçılar da katılıyor. Ulusal TV'lerde, büyük, yayın yapan gazetelerde reklamları çıkıyor. Sadece simülasyonla halkı kandırıyorlar. Yok, yarattıkları hiçbir tesis de yok doğru dürüst.

ÇİFTLİKBANK'A ORTAK DEĞİLSENİZ GELİN ARAŞTIRALIM 

Devam edeyim: "Ve asla yorulma", Ne kadar tanıdık değil mi? Mesele yine memleket meselesiymiş gibi, "Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük süt ve damızlık çiftliğiyiz" diyerek reklam yapmaya devam ettiler. "Gururumuz Anadolu, muhtaç olduğun kudret şah damarından daha yakın. Türk ekonomisine güven ve istikrar olmaya devam edeceğiz". Kim diyor? Bu sahtekârlar diyor.

Vatan millet Sakarya; inancımızı kullanıyorlar, öğretimizi kullanıyorlar. "Her yol mübah" diyorlar ama Hükümet uyuyor, bakanlık uyuyor, bürokrasi uyuyor. Bunun bir nedeni var m? Var. O zaman bu projeye ortaksınız, çok üzülerek söylüyorum, ortak değilseniz gelin araştıralım birlikte, bu konu nereye gitmişse. 

Oligarşik bürokrasi mi buna neden olmuş? Belki de sizin karşıtlarınız da olabilir. Eğer bir gerekçe doğru ortaya konulacaksa bunun tüm yönleriyle araştırılması gerekiyor. Gelin, buna ortak olmayın, bu önergemize destek verin, konuyu tüm detaylarıyla açıklayalım çünkü bunun gibi 37 tane daha organizasyon var. Halkımızın değerlerini bu şekilde çürütmeye hiç kimsenin hakkı yok. 

Kaynak: Demokrat haber