Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 28 Nisan gününün “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi” verdi.

TBMM’ye sunulan teklifin gerekçesinde, “ILO'nun verilerine göre Dünyada her 15 saniyede 1 işçinin ve her yıl ortalama 2 milyon işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Aynı veriler, her gün yaklaşık 6 bin 3 yüz işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini göstermektedir” hatırlatması yapıldı.

TÜRKİYE ‘İŞ KAZALARI’NDA AVRUPA BİRİNCİSİ

Dünya'da iş kazalarını önlemek için yapılan düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye gerek genel kaza sıklığı gerekse de ölümlü kaza sıklığı açısından Avrupa’da en kötü tabloya sahip olduğunu belirten Gergerlioğlu, “AB'nin resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre Türkiye iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birincidir”

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye genelinde satılan konut sayısı 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 5,1 arttı ve 1 milyon 409 bin 314’e ulaşarak rekor kırdı. Bir ülkenin zenginleşme parametrelerinden biri olan konut sayısı ve sahiplik oranındaki artış, öte yandan ağır bir iş cinayeti bilançosunu da beraberinde getiriyor” ifadelerine yer veren HDP’li vekil, teklifin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi:

“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, yeni konut sayısında rekor kırılan 2017 yılı, işçi ölümleri açısından da rekor yılı oldu. İSİG’in resmi kayıtlardan topladığı verilere göre, 2017’de en az 2006, 2018’de en az 1923 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 125 ve Mart ayında en az 108 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk üç ayında en az 392 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.”

UZMAN GÖRÜŞÜ: KAZALARIN SIK YAŞANMASININ NEDENİ DENETİMSİZLİK

Uzmanların Türkiye'de iş kazalarının bu kadar sık yaşanmasının nedenini, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin denetlenmesinde yaşanan sorunlardan kaynaklandığını ve taşeronlaşma ve caydırıcılık bakımından görülen yetersizliklere bağladığını aktaran Gergerlioğlu, “Hükümetin 2012’de çıkardığı kanun pek çok açıdan Avrupa Birliği standartlarında hükümler getirerek, Türkiye’de iş yeri denetimleri ve işçi eğitimleri konusunda bir milat kabul edilmişti. Ancak geçen yedi yıllık süre zarfında iş yerlerindeki denetimsizlik ve eksikliklerden kaynaklanan işçi ölümleri artarak devam ediyor” dedi.

‘DÜNYADA UYGULANIYOR, TÜRKİYE’DE DE 28 NİSAN ANMA GÜNÜ OLMALI’

 “28 Nisan Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2001’de "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan edilmiştir. 2013 yılı itibariyle 28 Nisan Dünya’da 30’u aşkın ülkede resmi olarak "Anma ve Yas Günü" olarak kabul edilmiştir. Birçok ülkede de 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için kampanyalar halen sürdürülmektedir” hatırlatmasında bulunan Gergerlioğlu, şu taleplerde bulundu:

“Bizler; işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatını, geride kalan ve ekmeği için çalışan herkes için istemekteyiz. Bu nedenle Türkiye’ de 28 Nisan’ın ekmeğini kazanırken hayatını kaybedenler ve geride kalanlar için ‘Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesi yerinde olacağını düşünmekteyim. Yukarıda belirttiğim sebepler çerçevesinde ‘28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ olması için bu kanun teklifi hazırlanmıştır:

İŞTE O KANUN TEKLİFİ

“MADDE 1-  Her yılın 28 Nisan günü "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" dür. 28 Nisan gününü içine alan hafta boyunca ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri işbirliğiyle anmalar ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”