Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Komisyon Başkanlığı'na çocuk cezaevlerinin incelenmesi talebiyle başvuruda bulundu.

Aktaş, başvurusunda, "Türkiye’de adalet sistemine giren çocukların yaşadığı sorunlar; son günlerde artarak devam etmektedir. Her gün sokaklarda, gözaltı yerlerinde ve cezaevlerinde çocukların uğradığı kötü muamele haberleri basın yayın organlarında yer almaktadır" diyerek, şunları ifade etti:

"100 TUTSAĞA 1 DOKTOR"

"Geçtiğimiz yıllarda, Pozantı, Ceyhan ve Sincan cezaevlerinde bulunan çocukların uğradığı kötü muamele haberleri bu yıl Şakran ve seçim bölgem olan Van cezaevlerinde gelen sistematik kötü muamele haberleriyle sürüp gitmektedir.  Kuşkusuz bu kötü muamele ve işkence iddiaları sadece cezaevlerini değil, gözaltı ve sorgu yerlerini de işaret etmektedir.

Çocuk haklarıyla ilgili mevzuata uygun altyapının hazır olmayışı, çocuklar için istisna olması gereken gözaltı ve cezaevine koyma uygulamasına sıkça başvurulması ve uzun yargılama süreçleri çocukları daha da mağdur etmektedir. Adalet sistemine giren çocukların muhatap olduğu kamu görevlilerinin çocukluk durumu ve çocuk haklarıyla ilgili mevzuattan bihaber olması da bu mağduriyetleri arttıran etkenler olarak görülmektedir."

"ÇOCUKLARA IŞİD PROPAGANDASI YAPIYORLAR"

Cezaevlerinin genelinde neredeyse tutuklu başına bir infaz koruma memuru düşerken; doktor, hemşire, psikolog ve diğer sosyal destek sunacak personel başına ise neredeyse 100 tutuklunun düştüğüne dikkat çeken Aktaş, bazı cezaevlerinde söz konusu meslek elemanlarının bulunmadığını da belirtti.

Aktaş, Van Cezaevine berberlik ve  kurs vermek adı altında giden, sarıklı, cüppeli kişilerin çocuklara IŞİD'in propagandasını yaptığını kaydetti.

'YERİNDE TESPİT YAPILIP KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ'

HDP Milletvekili Kemal Aktaş, Türkiye'nin 19'u bağlayıcı hükümler içeren toplam 27 adet uluslararası çocuk hakları belgelerine imza attığını ifade ederek, aralarında sivil toplum temsilcileri ile uzman meslek elemanlarının da bulunacağı heyetlerle; başta Van M Tipi Cezaevi ile Şakran Cezaevi olmak üzere; çocukların tutulduğu tüm cezaevlerinin ziyaret edilerek durumun yerinde tespit edilip kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi.