Çerkes Soykırımı'nın yıldönümünde açıklama yapan HDP, Çerkes halkının taleplerini sahiplendiğini duyurdu, "Çerkes Soykırımı'nı unutmuyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu, Çerkes Soykırımı'nın yıldönümünde açıklama yaptı, "Çerkes soykırımının büyük acısını paylaşıyor ve Çerkes halkının anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz" dedi.

Sömürgeciliğe karşı bağımsızlık için direnen Çerkesler'in dünyanın dört bir yanına dağıtıldığına dikkat çeken HDP, "Bu tarifsiz acıyı daima yüreklerinde taşıdılar ve ağıtlarını kuşaktan kuşağa aktardılar. Çerkesler şimdi dünyanın 40 civarındaki ülkesinde yaşamlarını sürdürüyor. Ubıh, Abaza ve Adıgelerin Türkiye'deki nüfusu, kadim topraklarında yaşayanlardan çok daha fazla. Bugün Çerkeslerin en büyük bölümü Türkiye'de yaşıyor. Anadolu'daki Çerkes nüfusu 5 milyonu aşıyor" dedi.

Çerkeslerin Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da baskılara maruz kaldığını hatırlatan HDP, "Çerkeslerin 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanı ile İstanbul'da kurdukları derneklerin ve okulun Cumhuriyet döneminde kapatılması, Çerkes Ethem'e hain damgası vurulması, 1922 yılı Aralık ayında başlayan Gönen-Manyas'taki Çerkes köylerinin doğuya sürgünü, köylerde yürütülen 'yurttaş Türkçe konuş' faaliyetleri, 'katıksız Türkçe soyadı' kanunu, 'okulda Çerkes olduğunuzu söylemeyin' çabaları inkar ve asimilasyon politikaları olarak uygulandı. Zalim yasaklar Çerkeslerin soykırım acısını katmerleştirdi" diye kaydetti.

HDP, bugün de AKP hükümetinin Çerkeslerin demokratik haklarını tanımamakta ısrar ettiğini, Çerkes halkının hak taleplerini görmezden geldiğini belirtti.

Çerkes halkının haklı taleplerinin sahiplendiğini belirten HDP, son olarak şunları kaydetti: Çerkes kimliğinin ve kültürünün yaşatılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması, Ana dilinde eğitim hakkının sağlanması, üniversitelerde akademik programların açılması, Çerkesçe TV ve radyo yayın hakkının sağlanması, Çerkes köylerine eski isimlerinin verilmesi, çocuklara Çerkes dilinde isimlerin konulabilmesi, Çerkesleri hain olarak anlatan veya inkar eden tüm ırkçı ifadelerin ders kitaplarından ayıklanması haklı taleplerini sahipleniyoruz.

Türkiye, halkların birbiri içinde eritildiği, eritilemeyenlerin düşman ilan edildiği, birbirine karşı önyargı ve nefretle eğitildikleri bir tarihin ağırlığını taşıyor. Çerkes soykırımının büyük acısını paylaşıyor ve Çerkes halkının anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz. (ANF)