HDP, Çerkes Soykırımı’nın 155. yılında bir anma mesajı yayınladı.

HDP mesajında, "1864 yılında Karadeniz’e ‘dökülen’ Kafkas halklarının acısını paylaşıyor, felakette yitenleri saygıyla anıyoruz" ifadelerine yer verildi

Nimetullah Erdoğmuş imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Çerkesya halkları, 155 yıl önce Karadeniz’in ‘karanlık’ sularında büyük bir trajedi yaşadılar. 1864 yılında, Çarlık Rusya’nın Kafkas ilhakına direnen Çerkesler, savaş sürecinde kadın ve çocuk ayrımı gözetilmeden soykırıma tabi tutuldular. Yurtlarından sürülen milyonlarca Kafkasyalı sivil bu büyük göçte açlıktan ve susuzluktan ölmüştü.

Bir milyonu aşkın Çerkes’in vatanından sürgün edildiği, çoğunun Karadeniz’de öldüğü, sağ kalanların da Osmanlı İmparatorluğu içinde Bulgaristan, Arnavutluk, Sırbistan, Suriye, Irak ve daha sonra Lübnan’a kadar dağıtıldığı, göç yollarında sayısız insanın can verdiği biliniyor.

Ezilen, sömürülen, asimile edilen, sürgüne ve soykırıma maruz kalan tüm halkların partisi olan HDP için, Yahudilerin “Holokost”u, Ermenilerin “Medz Yeğern”i, Süryanilerin “Seyfo”su ,Êzidîlerin “72 Ferman“ı ve Dersimlilerin “Tertele”si ne ise Çerkeslerin de “Büyük Göçü“ ya da Ubıhça deyimiyle “Tsitsekun Soykırımı” da odur. 

21 Mayıs 1864 tarihini, tarihimizin acılı bir parçası olarak gören partimiz; halklarımızın yeni acılar yaşamaması için, soykırımlarla yüzleşilmesi için çaba göstermektedir. 

Bu vesilesiyle, Çerkes halkının; soykırımın tanınmasını, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 6 milyon Çerkes’in soyadı, dil ve kültür haklarının verilmesi, değiştirilen köy isimlerinin iade edilmesi ve anavatanları olan Kafkasya’ya dönüş kolaylığının sağlanması taleplerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna deklare ederiz.