HDP’nin 11 Şubat’ta gerçekleştireceği 3’üncü Olağan Büyük Kongresi öncesi siyasi tartışmalar yürüttüğü 2’nci Olağan Büyük Konferansı devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ile HDP bileşeni parti ve kurum sözcüleri ile HDK ve DTK temsilcileri devam eden konferans sırasında Afrin operasyonuna ilişkin bir açıklama yapıldı.

HDK (Halkların Demokratik Kongresi), DBP (Demokratik Bölgeler Partisi), DTK (Demokratik Toplum Kongresi, SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi), ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi), DP (Devrimci Parti), Yeşiller ve Sol ve SODAP (Sosyalist Dayanışma Platformu) imzasıyla yapılan ortak açıklamayı SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları okudu.

‘ADETA BİR SAVAŞ OYUNU REKLAMA YAPILIYOR’

İki haftayı geride bırakan Afrin operasyonu sırasında tarafsız gözlemcilerin raporlarına göre yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği bilgisine yer verilen açıklamada şöyle denildi:

“Katliamcı, tecavüzcü, gerici IŞİD’e karşı Araplarla, Ermenilerle, Ezidilerle beraber onurlu ve cesur bir mücadele yürüten Kürt halkının Suriye sınırları içinde statü kazanması engellenmek isteniyor.
İçe dönük olan hedef ise; Afrin savaşı üzerinden yaratılan şovenizm dalgasıyla barış, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve adalet isteyen tüm toplum kesimlerinin sesini boğmak, muhalefeti tümüyle susturmak ve sermayenin yeni rejimini, faşizmi toplumun tümüne zorla dayatmaktır. Havuz medyanın katkısıyla adeta bir savaş oyunu reklamı yaparak buna katkı sağlanmaya çalışılıyor.”

‘SAVAŞIN FATURASINI YOKSUL ÇOÇUKLARI ÖDÜYOR’

Yapılanların bedelini Türkiye’nin tamamının ödediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Reyhanlı, Kilis başta olmak üzere sınırda yaşayan halklar kendilerini asla güvende hissetmiyor. Nereden atıldığı belli olmayan roketlerle Kilisli ve Reyhanlılı insanlarımızı kaybettik. Savaşın ekonomik yansımaları, yarattığı yoksulluk da başka bir boyuttur. Kısacası savaşın ağır faturasını yoksul halkların çocukları olarak bizler ödüyoruz.”

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bizler de HDP bileşenleri olarak bir kez daha halklarımızla birlikte ‘Afrin’de savaşa hayır’ diyoruz. Halkların boğazından kestiğiniz lokmayı savaş bütçesine akıtma hakkınız yoktur. Afrin halklarının yaşam hakkını savunduğumuz kadar, Türkiyeli yoksul halkın çocuklarının da yaşam hakkını savunuyoruz. Afrin ve Kuzey Suriye halklarıyla dayanışma içinde olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.