Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, dün akşam saatlerinde çıkarıldığı mahkemece “örgüte yardım ve yataklık yapmak” iddiasıyla tutuklanan Süryani Rahip Sefer (Aho) Bileçen’in serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Rahip Aho’nun Tertemiz Kalbine İtimadımız Tam!” başlığıyla yazılı yapılan açıklamada, Rahip Aho’nun tutuklanmasına “Yıllardır inzivada yaşayan bir rahibin, 1915’ti, Seyfo’ydu, sürgünlerdi derken köyünde 10-15 kişilik bir cemaati kalmış bir rahibin Türkiye’ye ‘zarar vermesi’ mümkün müydü” denilerek tepki gösterildi.

Operasyonun “yurduna, topraklarına geri dönmek, kendi vatanında yaşamak isteyen Süryanileri korkutmak, sindirmek için yapıldığını” savunan HDK’nin açıklamasında, “Rahip Aho’yu tutuklayanlar, bambaşka bir yaşam sürmek varken kendini insanlara yardım etmeye adamasına, dinine, inançlarına, ibadet hakkına saygı duymayanlardır” denildi.

Karınca’nın haberine göre, açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

“Bütün bu operasyonlar, bölgenin insansızlaştırılması politikasının hayata geçirilmesi için yürütülmektedir. Batman’da topraklarına dönmek isteyen Ezidilerin dövülmesi ve yurtdışına gitmek zorunda kalmaları ile Süryani rahibin tutuklanması, aynı tekçi zihniyetin sonucudur.

“Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Meclisi olarak tertemiz kalbine, kardeşlik ülküsüne itimat ettiğimiz Rahip Aho’nun derhal serbest bırakılmasını istiyoruz!”

Açıklama “Halkların birlikteliği barışın sırrıdır” sözleriyle sonlandırıldı.

HDP’DEN DE TEPKİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) de Twitter üzerinden bir açıklama yaparak, Rahip Aho’nun serbest bırakılmasını talep etti.

NE OlMUŞTU?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar, Üçköy ve Üçyol’da, 9 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında aralarında Mor Yakup Kilisesi rahibi Sefer (Aho) Bileçen, Üçköy muhtarı Joseph Yar ve yıllar sonra Türkiye’ye dönen Musa Taştekin isimli Süryani yurttaşların da olduğu 10 kişi gözaltına alındı.

Mahkemeye çıkarılan Rahip Bileçen “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanırken, aralarında Musa Taştekin’in de olduğu üç kişi ise ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakıldı.

Halen Üçköy muhtarı Joseph Yar’ın da aralarında olduğu altı kişi gözaltında tutuluyor.

Bileçen hakkında bir itirafçının ifadesi ve jandarma tarafından 2018 yılında “örgüt üyelerinin manastıra girdiği” iddiasının yer aldığı bir tutanağın Bileçen’in tutuklanmasına gerekçe yapıldığı ortaya çıktı.

Söz konusu ifadede, itirafçının Bileçen hakkında, “Manastıra gittiğimizde ekmek ve su alırdık” şeklinde beyanda bulunduğu yer alıyor.

2018 yılında tutulan tutanakta ise “7 HPG’linin Mor Yakup Manastırı’na girdikleri” iddiası mevcut.

Tutanakta söz konusu olaya dair olduğu öne sürülen İHA ile çekilen görüntüler yer alırken, avukatların talep etmesine rağmen söz konusu görüntülerin gösterilmediği belirtiliyor.