Halkların Demokratik Kongresi (HDK), mültecilerin sınıra taşınması ve sonrasında başlayan krize ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sınıra taşınan mültecilerin içinde bulunduğu durumun insanlık dışı olduğu vurgulanan açıklamada, zorluklardan dolayı gitmek zorunda kaldıklarına işaret edildi. İdlib’de yayılmacı ve savaşçı politikalar nedeniyle devam eden çatışmalarda sivil ölümlerin yaşandığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin bizzat payı bulunan İdlib’deki çatışmalar nedeniyle Türkiye-Suriye sınırında bekleyen 800 bin Suriyeli sivil savaş mağduruna da sınırını açmıyor. Ne Türk askerlerinin hayatını kaybetmesinden ne de İdlib’deki yerel halkın katledilmesinden ve göçe zorlanmasından herhangi bir sorumluluk duymuyor” ifadelerine yer verildi. 
 
‘AB-TÜRKİYE SORUMLUDUR’
 
Mültecileri kabul etmeyen Yunan hükümetine dair eleştirinin yapıldığı açıklamada, “Sınıra gelen mülteciler günlerdir Yunanistan polisi tarafından çeşitli şekillerde engelleniyor. Sürekli gaz bombalarına maruz kalırken; Meriç Nehri’nin çeşitli noktalarından botlarla Avrupa’ya geçmeye çalışan pek çok mülteci de yine polislerce Türkiye’ye geri gönderiliyor ya da işkence ve kötü muamele sonrası tutuklanıyor. 4 mülteci batan botta, bir mülteci ise Yunan polisi tarafından vurularak öldürüldü. Mülteci politikasının şantaj boyutuna dönüştürülmesinin sonuçlarından hem AB hem de Türkiye sorumluyken sonuçlarına göçmenler katlanıyor” denildi.
 
‘SAVAŞ SON BULMALI’
 
HDK, Suriye savaşının son bulmasını isteyerek, “Barışın Suriye halklarının özgür iradesiyle tesis edilmesini istiyoruz. Hiçbir mültecinin geri dönüşe zorlanmamasını, haklarına erişiminin garanti altına alınmasını ve dolayısıyla göçmen haklarının her yerde ve her koşulda geçerli olmasını talep ediyoruz. Sınırda bekleyen mültecilerin beslenme, barınma ve hayati tehlikeler içeren sağlık sorunları var. Öncelikle sınırdaki mültecilerin en temel insani ihtiyaçları karşılanmalıdır” çağrısı yapıldı.
 
‘KRİZE ÇÖZÜM GETİRİLMELİ’
 
Mülteci haklarının tanınması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: Eğitim, sağlık, barınma ve çalışma gibi en temel hakları güvence altına alınmalıdır. Ölümden kaçan mültecilere Avrupa Birliği ve Yunanistan tarafından kapatılan kapılar derhal açılmalıdır. Mülteciler bir siyasi pazarlık aracı olmaktan çıkarılmalı, yaşanan insani krize çözüm getirilmelidir.”
 
‘SINIRLAR AÇILMALI’
 
Tüm sınırların açılması gerektiği çağrısında da bulunan HDK, “Kuşkusuz, göçmen ve mültecilerin yaşamı devletlerin vicdanına ve pazarlıklarına bırakılamaz. Ya onurlu bir dayanışmayı öreceğiz ya da insanlığın mücadelesini vererek bugünlere taşıdığı tüm değerlerini bugün hemen şimdi Pazarkule sınırında çöpe atacağız. Tercih zamanı” uyarısında bulundu.