Halkların Demeokratik Kongresi (HDK) Maraş Katliamı'nın 38. yıldönümü vesilesi ile bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Dün Maraş'ta iş başında olan zihniyet bugün devam ediyor. Cizre'de, Sur ‘da, Nusaybin, Şırnak'ta insanları diri diri bodrumlarda yakanlar, evlerini, işyerlerini yağmalayan ve talan edenler, kadınlara tecavüz edenler Maraş'ta Alevileri katleden faşist zihniyettir” denildi. 

HDP tarafından yapılan açıklama şöyle:

1978 yılı 19 Aralık'ta başlayan ve 24 Aralığa kadar süren Maraş'ta yaşayan Aleviler ve ilericiler toplu bir katliamdan geçirildi.  Alevilerin yaşadığı mahallelere saldıran faşistler kadınlara tecavüz etti. Anaların karnındaki ve kundaktaki çocuktan 80 yaşındaki ninelere kadar katletti. İnsanlar birbirinin vahşi bir biçimde öldürüldüğüne tanık olmamak için “Beni sen öldür” diyerek sevdiklerine yalvarır duruma getirildi.

Bu katliamda resmi rakamlara göre 111 can katledildi. Yüzlerce kişi yaralandı. 2010 ev ve yüzlerce işyeri yağmalandı. Katliama maruz kalan Aleviler kenti terk etmek zorunda kaldı. Maraş aynı zamanda siyasi, kültürel ve inançsal olarak asimile edildi.

Bu katliam MİT-CIA- Kontrgerilla güçleriyle MHP- Ülkü Ocaklarının birlikte uyulamaya soktuğu devlet katliamıydı. Katliam için CIA ajanları aylar öncesinden kente gelerek katliamı doğrudan yönettiler. Maraş'ta Alevilerin şahsında tüm toplumsal muhalefet hedefteydi. Maraş katliamı devletin ve sivil faşistlerin ortak bir organizasyonuydu.

Katliamı planlayanlar ve uygulayıcıları açığa çıkarılıp yargılanmadı. Hatta katliamda rol alan MHP'lilerin bir kısmı milletvekili yapılarak ödüllendirildi. Katliamda devletin rolünü açığa çıkan belgeler dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in çekmecesinde sümen altı edildi.

Maraş'ta katliam zihniyeti bugün de AKP/Saray iktidarı ile devam ediyor. Suriye'den getirilen cihatçı çeteler Alevilerin yaşadığı köy ve beldelere yerleştirilerek Aleviler göçe zorlanıyor. Terolar bölgesine yerleştirilen cihatçı çeteler eliyle Maraş'ta yeni bir katliamın zeminini oluşturuyorlar. Bölge Alevilerden arındırılmak isteniyor. Terolar halkı yeni bir katliam endişesiyle bölgeden göç etmek zorunda bırakıldı.

AKP/Sarayın izlediği ayrımcı, kutuplaştırıcı ve düşmanca politikalar nedeniyle Aleviler yeni katliam tehdidi altında yaşıyorlar. Bugün hükümetin izlediği katliam, savaş ve kaos politikaları Alevilerin ve halklarımızın gelecek kaygısına kapılmasına yol açıyor.
 
Dün Maraş'ta iş başında olan zihniyet bugün devam ediyor. Cizre'de, Sur ‘da, Nusaybin, Şırnak'ta insanları diri diri bodrumlarda yakanlar, evlerini, işyerlerini yağmalayan ve talan edenler, kadınlara tecavüz edenler Maraş'ta Alevileri katleden faşist zihniyettir. Maraş'ta kafa kesenlerle Irak ve Suriye'de kafa kesen, insanları diri diri yakanlar arasında fark yoktur.

Yeni Maraşlar, Dersimler, Sivaslar, Çorum ve Gazi katliamları yaşamamak için Alevi canlarımız kendi arasında ve demokrasi güçleriyle birlikte hareket etmelidir. Her yerde faşizme karşı örgütlenerek katliamları engelleyebilir ve yeni Maraşların yaşanmasının önüne geçebiliriz. Maraş katliamı ile yüzleşmeden yeni katliamları engelleyemeyiz.
Maraş Katliamının yıldönümünde katliamcıları lanetliyoruz. Maraş'ta yitirdiğimiz canlarımızı bir kez daha anıyoruz.