Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde Başbağlar köyünde 33 köylünün yaşamını yitirdiği 27 yıl önce yaşanan katliamının açıklığa kavuşturulmasını istedi.

"Aradan 27 yıl geçmesine rağmen, katliamın gerçek sorumlularının bulunup yargı önüne çıkartılamamış olmasını, iktidarların Başbağlar Katliamı’nı 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’na karşıtlık üzerinden siyaset malzemesi yapmalarını kabul edilemez görüyoruz" ifadelerini kullanan HDK, dava hakimlerinden Şakir Kadıoğlu'nun, "Başbağlar Türkiye'nin hukuk tarihinde bir yüz karasıdır" açıklamasını hatırlattı.

'OLAY YERİ İNCELEMELERİNİ SAVCI DEĞİL ASKER YAPTI'

HDK'den yapılan açıklamada, "Erzincan DGM’de 1994 yılında başlayan Başbağlar Katliamı davası, önce İzmir DGM’ye taşınmış, ardından da 1998’de dava takipsizlikle kapatılmış, 2013 yılında ise zaman aşımına uğramıştır. Aynı yıl katliamda yakınlarını kaybeden ailelerin meclis araştırma komisyonu kurulması talebi de reddedilmiştir! JİTEM tetikçisi Ayhan Çarkın’ın Başbağlar da dahil bir çok katliama bizzat katıldığını açıklaması soruşturulmamıştır! Mahkeme hakimlerinden Şakir Kadıoğlu’nun "O davada hiçbir sanık suçlu değildi. Olay yeri incelemelerini savcı değil, oradaki görevli bir asker yaptı. O kimin adını yazdıysa, mahkeme karşısına da o çıkarıldı. Başbağlar Türkiye'nin hukuk tarihinde bir yüz karasıdır. Yazıktır, günahtır" açıklaması da davanın yeniden görülmesini sağlayamamıştır" ifadelerine yer verildi.

'HAMASET DEĞİL ADALET İSTİYORUZ'

HDK açıklamanın devamında, "Katliamlarda zaman aşımı olmaz! Başbağlar Katliamı’nın üzerindeki ‘sis perdesi’nin kaldırılması toplumsal vicdan ve barış için zorunludur! Başbağlar Katliamı hakkında hamaset değil adalet istiyoruz! Başbağlar’da yakınlarını kaybeden ailelerin adalet talebi toplumsal olarak sahiplenilmelidir" denildi.