Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) iki gün sürecek olan 2. Genel Kurulu başladı. Genel kurula katılım sağlayanlar ve delegeler, cezaevlerindeki süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemiyle dayanışmak amacıyla yakalarına kırmızı kurdeleler taktı.

17 DİLDE HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ

HDK’nin 2. Genel Kurulu, Kocatepe Kültür Merkezi’nde yapılıyor. 17 dilde “Halkların Demokratik Kongresi” yazılı büyük pankartın asıldığı genel kurulun yapıldığı salona, “Basın, düşünce ve örgütlenme özgürlüğü”, “Herkese sendika, grev, toplu sözleşme hakkı”, “Roboski’yi unutmadık, unutmayacağız”, “Bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir”, “Doğanın, kentin, yaşam alanlarının talanına son”, “LGBT’lilerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecektir”, “Anadilde savunma ve eğitim hakkı, Öcalan’a tecride son, müzakereler başlasın” yazılı pankartlar asıldı.

BİR ÇOK KATILIMCI VAR

Genel kurula Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Prof. Dr. Fatma Gök ve Yavuz Önen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP Kurucular Kurulu Üyesi ve aynı zamanda oyuncu-yönetmen Yusuf Çetin, Ferhat Tunç, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDK Genel Meclis Üyesi Akın Birdal ve yaklaşık bin delege katıldı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BPD Grup Başkanvekili Pervin Buldan da katılımcılar arasında.

GENEL MECLİS ADINA AÇILIŞ KONUŞMALARI YAPILACAK

İki gün sürecek olan genel kurulun bugünkü gündeminde, genel meclis adına açılış konuşmaları yapıldıktan sonra parti sunumu, konuk konuşmacılar, siyasi faaliyet raporu sunuşu ve üzerine görüşme, karar tasarıları ve bölgelerden gelen meclis üyesi seçimi gerçekleştirilecek.

Genel Kurul, yarınki gündeminde yer alan örgütlenme faaliyet raporu sunuşu ve üzerine görüşme yapıldıktan sonra gerçekleştirilecek seçimlerle son bulacak.

HDK Genel Kurulu, cezaevlerinde Kürt siyasi tutukluların açlık grevlerinin sürdüğü bir dönemde gerçekleştiriliyor. Kongreye açlık grevlerine ilişkin de siyasi önergeler sunulması bekleniyor.

Kongre'nin 2. gününde, HDK Örgütlenme Komisyonu'nun sunacağı rapor ele alınacak. Rapor üzerinde yapılacak tartışma ve önergelerden sonra Genel Meclis Seçimi yapılacak. Genel Meclis'e, 121 asil, 30 yedek üye seçilecek. (anf/etha)