Hayvan hakları ve ekoloji dernekleri, Şırnak Roboski’de öldürülen katırlarla ilgili bir açıklama yaparak “Bölge halklarıyla birlikte hayvanlar da savaş, soykırım ve katliam politikalarından nasibini almaktadır” dedi.

Açıklamada, 34 insan ve 59 katırın öldürüldüğü Roboski katliamından tam 1186 gün sonra sekiz katırın daha katledildiği söylendi. Bu olaydan 20 gün önce de Taşdelen Köyü’nde dört katırın askerlerce öldürüldüğü hatırlatıldı.

“SAVAŞIN ADI ANILMAYAN KURBANLARI: HAYVANLAR VE DOĞA

bianet'te yer alan habere göre; hayvan hakları savunucuları, yıllardır devam eden savaş nedeniyle insanlarla birlikte hayvanların da öldürüldüğüne dikkat çekerken, yaşam hakkı yük ve mal taşıma işleviyle sınırlandırılmış bu hayvanları canlı olma vasıfları ile değil; gözden çıkarılabilir, ölümü ‘zaiyat’, mal olarak tanımlayan yaklaşımı da eleştirdi.

Altı örgütün imzaya açtığı ortak deklarasyonda, devlet kurumlarının yanısıra birçok hayvan hakları kuruluşunun da Roboskî'de hayvanlara yaşatılanları görmezden gelmeyi seçtiği ifade edildi.

İnsan-hayvan demeden yaşama karşı suç işleyen, halklar arasında nefreti körükleyen devlet politikalarına karşı dayanışma çağrısı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gerek coğrafî gerekse sosyo-ekonomik koşullar nedeniyle Kürdistan’da, sınır ticaretinden başka hiçbir geçim kaynağı olmayan, devletin resmî politikası haline gelmiş işsizlikle, sefaletle ve savaşla, baskı altında tutulan bölge halklarından, örgütlülüklerinin, devlet terörüne karşı duruşlarının ve barış taleplerinin intikamı alınmaktadır.

"Devletin ana akım medya başta olmak üzere tüm propaganda araçlarıyla hafızasızlaştırdığı, iktidarın kendi suretinde yarattığı bu katliamları, kanıksamış toplum imgesinin aksine, bizler unutmuyoruz. İnsanlara, hayvanlara bomba yağdırılırken operasyonları yönetenler hâlâ görev başında, yetki sahibi ve iktidarda olduğu sürece barış ve adaletin mümkün olmadığını biliyoruz.

"Canlılara bomba yağdıran, kurşun sıkan, cenazelere dahi saldıran, demokratikleşme hamleleri adı altında kamuoyu gündemini meşgul ederken her türlü hukuksuzluğu meşru kılan, kan üzerinden siyaset yapan iktidar düzenine karşı, Roboskîli katırların ve insanların yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Orada hiç olmamaları ve var oluştan gelen hakları ile özgürce yaşamaları gerekirken, sınır ticaretinde, silahların, bombaların, mayınların gölgesinde insanlarca sömürülen katırların katledilmesinde devleti, AKP hükûmetini ve TSK'yi sorumlu tuttuğumuzu belirtmek istiyoruz."

AÇIKLAMADA İMZASI OLANLAR

Bağzı Üniversiteler Platformu, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Derin Ekoloji Derneği, Dört Ayaklı Şehir, Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD), Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği, "Faytona Binme Atlar Ölüyor" Platformu, Sesonline.net İnternet Gazetesi, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Yunuslara Özgürlük Platformu.

* İmzaya açık olan deklarasyona İmza vermek isteyen kuruluş ve oluşumlar [email protected], [email protected] ya da  [email protected] adresine mail atabiliyor.