İstanbul’daki hayvan hakları savunucuları, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan “Kısırkaya Geçici Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı”nın toplama kamplarından farksız olduğunu ifade ederek, alanın hayvanları tecrit merkezi olarak inşa edildiğini söyledi.


Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Dört Ayaklı Şehir, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul Kent Dayanışması, Sarıyer Kent Dayanışması, Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) inşa ettiği Kısırkaya'daki Hayvan Toplama Kampları ile ilgili Karaköy Şubesi Mimarlar Odasında basın toplantısı düzenledi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Dört Ayaklı Şehir Aktivisti Mine Yıldırım'ın konuşmasıyla başlayan açıklamada “Kısırkaya Geçici Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı” adı altında toplama kamplarının farksız  hayvan tecrit merkezi inşa edildiğine dikkat çekerek, “Bu tesiste, binlerce hayvan, binlerce senedir yaşadıkları sokaklardan toplanarak bir merkezde alıkonulan, doğallarına aykırı bir şekilde birlikte yaşamaya mecbur bırakılacaktır.” dedi.

Yıldırım, “İBB’den geçici hayvan bakımevi inşaatının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedik ancak İBB bu başvuruyu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın arazi tahsisiyle ilgili verdiği izin doğrultusunda, arazinin mevzuata uygun olduğu iddiası ile reddetti. Bunun üzerine, konu idarî yargıya taşındı, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nde açmış olduğumuz davada söz konusu inşaatın iptaline ilişkin karar verildi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu iptal kararına rağmen, Kısırkaya tecrit merkezi, yasadışı bir şekilde çalışmaya devam ediyor.” diyerek Kısırkaya Hayvan Toplama Kampının yasal olmadığını vurguladı.

Kısırkaya Geçici Hayvan Bakımevi için mevzuata aykırı arazi tahsilinde bulunan Orman Su İşleri Bakanlığı hakkında 7 Ocak 2016 tarihinde suç duyurusunda bulunduklarını belirten Yıldırım, “Yasal olarak kullanabileceğimiz her yöntemi kullanacağımızı buradan tekrar söylüyoruz.” dedi.

'BU TESİS ORMAN İŞGALCİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK'

Daha sonra konuşan Kuzey Ormanları Savunması'ndan Behzat Diriker, “Amaç, İstanbul’un bir sorunu olarak nitelendirilen sokak hayvanı varlığını kökten bitirmektir. Bu tesis, yaklaşık 40 bin metrekaresi 2B olarak bilinen ve orman işgalcilerine peşkeş çekilişinin önünü 'orman vasfını kaybetmiş arazi' tanımıyla açan, toplam 722 bin m2’lik bir alana yayılmaktadır.” dedi.

Toplantı, Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyesi Burak Özgüner’in Kısırkaya Toplama kampı ve benzerlerine bir kez daha karşı çıkmak için 14 Ocak perşembe günü saat 13.00'da Saraçhane’deki İBB başkanlık binası önünde toplanma çağrısıyla sonlandı.