Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) 1 No'lu Şube, Halkevleri ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadıköy Meclisi üyeleri, hızlı tren projesi gerekçe gösterilerek Haydarpaşa-Gebze-Köseköy hattının 2 yıl süreyle kapatılmasını protesto etmek için tarihi Haydarpaşa Garı önünde biraraya geldi.

 

Halayların çekildiği, horonların tepildiği eylemde, "Haydarpaşa halka kapatılamaz", "Haydarpaşa halkındır satılamaz", "Kültürel miras satılamaz" sloganları atıldı. Ayrıca, Nazım Hikmet'in "Memleketimden insan manzaraları" şiiri ile Vedat Türkali'nin "Bekle bizi İstanbul" şiiri okundu.

 

Aka-Der ve Halkın Takımı'nın (Beşiktaş Tribün Grubu) da destek için katıldığı eylemde Ezgi Özdemir kurumlar adına açıklama yaptı.

 

"104 yıl önce faaliyete geçen 'İstanbul'un kapısı' birkaç ay içerisinde kapılarını halka kapatacak. Haydarpaşa Gar Binası ve çevresi, kentimizin tarihi ve kültürel simgesi olmanın yanında bizlerin şehirlerarası ve kent içi ulaşımında kritik bir öneme sahiptir. AKP'li İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın açıklamalarına göre yüksek hızlı tren hattını kullanan binlerce emekçi bugün neyle karşı karşıya?" diye soran Özdemir, Haydarpaşa'da yaşananları sıraladı:

 

HAYDARPAŞA'DA NELER OLDU?

"-2006 yılında AKP'ye yakın Çalık grubunca bölgede çok sayıda gökdelenin olduğu bir proje hazırlandı. Bizim Gar ve çevresini 'Menhettın' yapacaklardı.

 

-2008 yılında bölgeyi bu sefer 'Venedik' yapmaya karar verdiler. AKP ne Çalık'tan ne de Haydarpaşa'yı peşkeş çekmekten vazgeçmiyordu.

 

-28 Kasım 2010 günü Haydarpaşa'nın çatı katında nedeni belirsiz bir yangın çıktı ve Haydarpaşa Tren Garımız ciddi anlamda zarar gördü.

 

-2010 yılının sonunda İBB Meclisi'nin onayladığı 'Gar ve Liman Dönüşüm Projesi' ile Haydarpaşa ve çevresinin turizm ve ticaret merkezi olması kararlaştırıldı. Haydarpaşa Gar Binası ise Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı'na ayrıldı. Evinizde önemli bir işlevi olan çamaşır makinesini salonda vitrin yaptığınızı düşünün.

 

-1 Şubat 2012'den itibaren Anadolu'ya giden tüm seferler kaldırıldı.

 

-Bir süre sonra banliyö seferleri de kaldırılacak.

 

-Mart'tan itibaren Pendik-Gebze arası tren ulaşımına tamamen kapatılacak.

 

-Haziran'dan itibaren ise 130 bin yolcuyu taşıyan banliyö seferleri iptal edilecek.

 

-Rayların ulaşamadığı Haydarpaşa'ya artık İstanbul ve Anadolu halkı da ulaşamayacak.

 

-Harem Otogarı'ndan Kadıköy Moda'ya kadar, olan kısım sadece sadece çok zenginlerin yararlanabileceği turizm ve ticaret merkezi haline getirilecek."

 

'BAŞBAKAN ZENGİNLERİN İSTANBUL'UNU SEVİYOR'

Başbakan'ın sadece zenginlerin yaşayabildiği, yoksullaştırdığı halkın ise merkezlerden uzak yaşadığı bir İstanbul'u sevdiğini söyleyen Özdemir, "İstanbul için yapılan projelerin masrafı bizim cebimizden çıkarılıyorsa; Başbakan'da, Topbaş'da, bakanlar da bize sormadan hiçbir şey yapamaz" dedi.

 

Özdemir şöyle konuştu: "Binlerce emekçinin kullandığı bir ulaşım hattı 'Ben yaptım oldu' diyerek kapatılamaz. Yetkililer bu düzenlemenin bölgedeki sermaye grupları açısından yarattığı olumsuzluğu gidermeyi bildiği gibi zaten asgari koşullarda yaşam mücadelesi veren halkın bütçesine verdiği zararı ortadan kaldırmak zorundadır. İçmeler durağına koyulan belediye otobüsleri sabah ve akşam iş giriş çıkışlarında ücretsiz olmalı, sayıları ve durakları artırılmalıdır."

 

Haydarpaşa Gar'ında eylem her Pazar günü saat 13:00'de yapılmaya devam edilecek. (ETHA)