Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Bayrampaşa Cezaevi Katliamı Davası'nda müdahil avukatların daha önce defalarca "sanık" olarak yargılanmalarını istediği operasyonu yöneten komutanların "tanık" olarak dinlenmesine karar verdi.

19 Aralık 2000 tarihinde 19 cezaevi ile birlikte operasyon yapılan ve 12 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiği Bayrampaşa Cezaevi Katliamı Davası'na devam edildi.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan 39 askerden 16'sı ve avukatları katıldı. Tanık olarak dinlenmesi için çağırılan ancak bugüne kadar duruşmaya gelmediği için hakkında zorla getirilme kararı olan binbaşı Zeki Bingöl, tespit edilen adreste oturmadığı gerekçesi ile duruşmaya getirilmedi.

'CEZAEVİ GÖREVLİLERİNE NEZARET ETMEK DIŞINDA GÖREVİM YOK'

Dönemin Bayrampaşa Cezaevi Cumhuriyet Savcısı Fikret Ünalan'ın Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak verdiği ifadesi mahkeme heyeti tarafından okundu. Bayrampaşa Cezaevi'ne yapılan operasyona bizzat tanıklık etmediğini, operasyonu 100-150 metre uzaklıktaki cezaevi savcısının odasında takip ettiklerini savunan Ünal, "Gözümle şahit olduğum bir durum olmadı. Benim cezaevi görevlilerine nezaret etmek dışında görevim yoktur" iddiasında bulundu.

'ROBOCOP KIYAFETİ GİYİNDİNİZ Mİ?'

Ardından avukatlar söz aldı. Avukat Oya Aslan, mahkemenin talebi üzerine Show Tv'den gönderilen operasyon görüntülerinin sunumunu yaptı. Avukatlar görüntüleri izlendiği sırada sanık askerlere sorular sordu.

Avukatların sorduğu, "Görüntülerdeki askerler gibi robocop kıyafeti giydiniz mi?" sorusuna sanık askerler, önce hatırlamadıkları yanıtını verdi, ardından ise "Robocop kıyafeti buysa evet bu kıyafeti giydik" dedi. Avukatların, "Görüntüdeki askerler arasında siz ya da sizin birliğinizden biri var mıydı?" sorusuna ise "Bilmiyoruz. Beş bin tane asker var nasıl tanıyalım" şeklinde yanıt verdi.

"BAYRAMPAŞA'DAYDIM, AMA BÖYLE BİR GÖRÜNTÜ HATIRLAMIYORUM"

Bayrampaşa Cezaevi'nin iş makineleriyle delinmesi ve içeriye askerlerin girdiği görüntüler sırasında, "Bu görüntüyü hatırlıyor musunuz? İçeri girenler arasında siz ya da sizin birliğinizden birileri var mıydı?" sorusuna "Bayrampaşa’daydım ama böyle bir görüntüyü hatırlamıyorum, hiçbir şey görmedim, Bayrampaşa'da değildim, Ümraniye'deydim" yanıtını verdi. İlk duruşmada Bayrampaşa'da olduğu yönünde ifade veren sanıkların bu duruşmada operasyon sırasında Ümraniye Cezavi'nde olduklarını söylemesi ise dikkat çekti.

Görüntülerin izlenmesinin ardından avukatların taleplerine geçildi.

TALEPLER

Avukatlar, Ferzan Çitici, Fikret Ünalan ve Zeki Bingöl'ün ifadelerinde isimleri geçen Engin Hoş, Halil İbrahim Tüysüz, Albay Mehmey Ay, Kubilay Aktaş, Mehmet Polat, Aytaç Yalman, Jandarma Genel Komutanı Osman Özbek, Albay Burhan Ergin, Başsavcı Kemal Cambaz, Kemal Sağlam ve Bayrampaşa Cezaevi'nde görev yapan birinci ve ikinci müdürleri ile dönemin EMASYA Tugay Komutanı'nın isminin tespit edilerek tanık olarak dinlenmesini talep etti.

'ZEKİ BİNGÖL ZORLA GETİRİLSİN'

Avukatlar ayrıca, Zeki Bingöl'ün zorla getirilmesini isteyerek, Binbaşı Zeki Bingöl ile operasyonda görev alan Ahmet Arık, Hüseyin Pir, Ahmet Eş, İstanbul İl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu ve jandarma Kurmay Albay Sadık Köroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, talimatla ifadesini gönderen Fikret Ünal'ın mahkemede dinlenmesini talep etti.

'AİHM'İN KARARI DİKKATE ALINSIN'

Av. Gülizar Tuncer de, AİHM'in 20 Kasım 2012'de Türkiye'yi 19 Aralık davasında mahkûm ettiği kararı okudu, bu kararın mahkeme tarafından dikkatte alınması gerektiğini söyledi. Avukatlar, Jandarma Genelkurmay Başkanlığı Personal Daire Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve Cezaevi Tevkif Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılarak operasyona katılan tüm birliklerin isimlerinin ve görüntülerin istenmesini de istedi.

ASKERLER 'TANIK' OLARAK DİNLENECEK!

Öğle arasının ardından mahkeme heyeti, müdahil avukatların daha önce haklarında suç duyurusunda bulunduğu komutanların, "tanık" olarak dinlenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca operasyon görüntüleri ve ilgili belgelerin istenmesi için ilgili bakanlık ve kurumlara yazı yazılmasını kararlaştırdı. Heyet, avukatların Fikret Ünal'ın tanık olarak dinlenmesi için duruşmaya çağrılması yönündeki talebi reddetti.

Bakırköy 13. Ağır Cezaevi Mahkemesi, avukatların Ömer Arık, Zeki Güngör, Hüseyin Pir, Ahmet Eş hakkında suç duyurusu talebine "İlgili yerlerdeki savcılıklara başvuru yapılmalı" yanıtını verdi.

Duruşma, 15 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.

TAYAD: DİRİ DİRİ YAKANLAR CEZALANDIRILSIN

TAYAD'lı Aileler, duruşma öncesi Bakırköy Adliyesi önünde açıklama yaparak, "Diri diri yakanlar cezalandırılsın" dedi.

Aileler adına açıklama yapan Mehmet Güvel, 19 Aralık Katliamı ile ilgili herşeyin tüm gerçekliği ile ortada olduğunu belirterek, "Tutsakları diri diri yakanlar, katiller cezalandırılsın" dedi. (anf)