İstanbul Ümraniye Cezaevi ‘Hayata Dönüş operasyon"un mağduru olmalarına rağmen yargılanan tutuklular hakkında devam eden davanın duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı, tüm yargılananların tamamının beraatını istedi.

Ümraniye Cezaevi’nde 19-22 Aralık 2000’de “Bora” ve “Atmaca” planları uyarınca düzenlenen ve "Hayata Dönüş operasyonu" sonrasında cezaevindeki 399 tutukluya da “’isyan, patlayıcı madde bulundurma ve öldürme” suçlarından dava açılmıştı.

İMC'de yer alan habere göre, Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcı, zamanaşımından davanın düşmesi gerektiğini belirtti.

Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, 71 kişi hakkında yakalama emirlerinin infaz edilemediği ve savunmalarının alınamadığı gerekçesiyle dosyasının ayrılmasını, 31 sanık hakkında yargılama aşamasında yaşamını yitirdiği gerekçesiyle davanın düşürülmesini, 297 kişi hakkında ise dava zaman aşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep ederek yargılananların atılı suçları işlediklerine dair delil bulunmadığı gerekçesiyle tüm beraatına karar verilmesini istedi.

NE OLMUŞTU?

19 Aralık 2000’de 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi’nde de bir uzman çavuş ile dört tutuklu öldürüldü.

Uzman çavuş asker kurşunuyla ölmüştü. Operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi’nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı.

2004’te de operasyonun Ümraniye Cezaevi’yle ilgili kısmı için 267 askeri personele de (kapatılan) Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi – Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Davada “Bora” ve “Atmaca” isimli operasyon planları da çıkmasına rağmen, bu planlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. “Bora” ve “Atmaca” isimli Ümraniye planlarının aksine, Bayrampaşa Cezaevi davasında ortaya çıkan “Tufan” planı medyada geniş yer buldu.

267 askeri personelin yargılandığı davada, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) mahkeme heyeti hakkında inceleme başlattı. Ancak HSYK, "Hayata Dönüş operasyonu" Ümraniye davasının hakimiyle ilgili “taraflı davrandığı, gerçeği ortaya çıkarmak için çaba harcamadığı ve duruşmada horladığı” şikayetlerinden soruşturma açılmamasına karar verdi.