Bundan tam 10 sene önce 20 cezaevine düzenlenen, devletin 'Hayata Dönüş' adını verdiği operasyonlar sonucu 2 si asker 30 u tutuklu 32 kişi hayatını kaybetti ancak hiç bir sorumlu henüz yargı karşısına çıkmadı.

F Tipine karşı ölüm orucu
Tutukluların F tipi hücrelere geçişleri protesto etmek için başlatıkları açlık grevine son vermek amacı ile gerçekleştirilen operasyonlara 10 bine yakın güvenlik görevlisi katılmıştı.

Erler yargılanıyor
Operasyona katılan 44 er hakkında açılan dava geçtiğimiz günlerde başlamıştı. Öldürülen tutukluların aileleri ve arkadaşları ise asıl yargılanması gerekenlerin dönemin yetkilileri ve operasyon emri verenlerin olması gerektiğini söylemişlerdi.

Kimyasal bombalar
Operasyon sırasında kullanılan gazların ilk kez bu operasyonda kullanıldığını operasyona katılan askerlerden Zeki Bingöl 'Bayrampaşa Cezaevi Gerçeği' isimli kitabında itiraf etmişti.

Türkiye'ye AİHM cezası
Radikal gazetesinin haberine göre operasyon sırasında Bayrampaşa Cezaevinde tutuklu bulunan İsmail Altun'un açtığı davada AİHM Türkiye'yi yaşam hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle suçlu buldu.

Katliam emri veren 'sol'cu
Operasyonlar öncesi tutuklularla görüşen aydınlar heyetinde bulunan Zülfü Livaneli 27.11.2010 tarihinde Vatan Gazetesinde yazdığı yazıda medyanın tutumu ve dönemin başbakanı Bülent Ecevit için şöyle yazmıştı :

''O akşam televizyonlar, yanan mahkûmlara başka cezaevlerinden cep telefonlarıyla ulaşıldığını ve “Kendinizi yakın” talimatı verildiğini söylüyordu bangır bangır.

Ali Kırca’ya konuk oldum ve dedim ki: “Yalan söylüyorlar. Hapishanede cep telefonu çalışmıyor. Arabulucular arasında yer alan Yaşar Kemal, ölüm döşeğindeki karısı Thilda’ya ulaşmaya çalıştı ve ulaşamadı.”

Bu tanıklık bütün yalanı çürütüyordu ama hükümet ve basın genç insan kanı dökmenin şehvetine kapılmıştı bir kere.Kimse sağduyulu bir tanıklığı dinleyecek halde değildi.
Sonuçta “dinci Erbakan” genç ölümlere yol açmamış ama “solcu-şair Ecevit” katliam emri vermiş oldu.
Bunları anlatmak tarih önünde benim namusum ve sorumululuğumdur.''

Üstün Hizmet Madalyası
F tipi cezaevlerinin mimarlarından olan ve operasyon sırasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunan ve Ali Saut Ertosun'a 2004 yılında AKP hükümeti kararıyla Devlet Bakanı Cemil Çiçek tarafından 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası' verilmişti.