Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan V.Y. adlı kişi, 21 Ocak 2016 tarihinde "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla evine yapılan baskınla gözaltına alındı. V.Y.'nin gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra aynı soruşturma kapsamında V.R. adlı kişi de yine evine yapılan baskında gözaltına alındı. Gözaltına alınan V.Y. ve V.R., ifadelerinin ardından aynı gün serbest bırakıldı.
 
KAYMAKAMLIĞIN İZNİ İLE TOPLANAN YARDIMLAR SUÇ OLDU 
 
Ancak Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kişilerden V.R. hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla iddianame hazırladı. Cizre 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, V.R.'nin evinde bulunan bir kitap ve 2 dergi suçlamanın delili gösterildi.
 
Gökhan Altay’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre,yine IŞİD'in Şengal'e saldırısının ardından bölgeye göç etmek zorunda kalan Êzidîler için İlçe Kaymakamlığı'nın izni ile toplanan yardımlar da suçlama konusu yapıldı.    
 
HAYALİ KÖYÜN 'SORUMLUSU' OLDU
 
İddianamede, "KCK'nin köy ve sokak örgütlenmesi" adı altında oluşturulan halk yapılanması içerisinde yer almakla suçlanan V.R.'nin, ilçeye bağlı “Konutlar Köyü sorumlusu” olduğu ileri sürüldü. Bu bilginin ise, 3 yıl önce birlikte gözaltına alındığı V.Y.’nin üzerinde bulunduğu ileri sürülen not kağıdında yazdığı öne sürüldü. Ancak Cizre'ye bağlı böyle bir köy yok.