KCK” ana davada 2009 yılından bu yana tutuklu bulunan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, hakkında verilen tahliye kararının ardından Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden çıktı. 

“KCK” ana davasında tutuklu bulunan 35 tutuklu Kürt siyasetçi hakkındaki tahliye taleplerini değerlendiren Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararı verdiği DEP eski Milletvekili Hatip Dicle ile Hüsamettin Çiçek, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

Dicle ve Çiçek, kendileri bekleyen ailesi, BDP yöneticileri, belediye eş başkanları ve yurttaşlar tarafından karşılandı. Dicle basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yaparak, tahliye olduklarına sevinemediklerini, çünkü geride onlarca tutuklu arkadaşlarının bulunduğunu söyledi. Kısa açıklamanın ardından Dicle ve Çiçek, yanındakilerle beraber BDP İl Örgütü’ne geçti.

Kürt siyasetçi Dicle 1991 yılına Diyarbakır milletvekili seçildi fakat 2 Mart 1994 tarihinde TBMM tarafından Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile Dicle'nin milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Yargılandıktan sonra on yıl cezaevinde kaldı.

2004'te tahliye edilen Dicle 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır bağımsız adayı olarak vekil seçildi fakat vekilliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Dicle, KCK adı altında yürütülen operasyonlar kapsamında 24 Aralık 2009 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmıştı.