Hatay sınırında Alevilerin yoğunlukla yaşadığı İştebak'ta cihatcı gruplar 35 Aleviyi katletti.Yerel kaynaklarise ölü sayısının çok daha fazla olduğunu iddia etti. 

Hatay'a komşu 3 Suriye ilinden biri olan İdlip, kent merkezi ile birlikte El-Kaide'nin uzantısı El-Nusra tarafından komuta edilen Fetih Ordusunun kontrolüne geçmişti.

Fetih Ordusu 3 gün önce de Hatay sınırındaki Cisr El-Şuğur kentini ele geçirdi. Kentin birkaç kilometre güneyine de inebilen cihadçı gruplar İştebrak adlı Alevilerin çoğunluklu yaşadığı köyde, askeri kaynağın verdiği bilgilere göre 35 kişiyi katletti. Yerel kaynaklar ise bu sayının daha fazla olduğunu ileri sürdü.

YDH muhabiri Hasan Sivri'nin kendi bloğu hasansivri.blogspot.com'da yayınladığı haberegöre Cisr El-Şuğur kenti, 2011 yılının haziran ayında 120 polisin katledilip Asi nehrine atıldığı katliamla Suriye'de yaşanan ilk katliam olarak biliniyor. 2011 haziranındaki bu saldırıda İştebrak ilk hedef alınan köylerdendi. İştebrak köyünün yanındaki Halluz ve Galiye adlı Hıristiyanların yaşadığı köyler de cihadçılar tarafından işgal edilmiş ve Hıristiyanlar köylerinden göç ettirilmişti.

Yaklaşık 4 hafta önce İdlip kent merkezini ele geçiren cihadçılar, 3 gün önce Halep-Lazkiye yolu üzerinde stratejik bir noktada bulunan Cisr El-Şuğur köyünü ele geçirdi. Cisr El-Şuğur bulunduğu konum itibariyle önemli bir geçiş güzergahı üzerindeydi ve 4 yıldır kuşatma altındaydı.

Kentin güneyine Çeçenlerden müteşekkil olan ve daha çok Halep'te aktif olduğu bilinen Muhacirin ve Ensar adlı Kafkas Emirliğine bağlı bir cihadçı ordusu saldırdı (IŞİD'in askeri genel komutanı Ömer Şişani de bu gruba bağlıydı).

İştebrak köyü 10 ağustos 2014'te de 8 ton bomba yüklü bir araç ile Suudi Ebu Muaz'ın intihar saldırısına da maruz kalmıştı.

24 Nisan'da havan topları ve roketlerle saldırılan köy 25 nisanda Muhacirin ve Ensar Ordusu tarafında işgal edildi. LebanonDaily sitesine konuşan İştebrak köyünden bir kaynak ''Köy işgal edilirken en az 30 kişiyi katlettiler. Tepelik alanlara doğru yönelenler ile düzlükleri aşarak diğer köylere varmaya çalışırken toplu bir şekilde kaçanlar da cihadçıların rastgele ateşi ve roket saldırıları ile katledildi. Ne kadar ölü var bilmiyorum. Kayıp olanları ve rehin alınanları biliyorum'' dedi.

Fotoğraf: Reuters-Cisr Eş Şuğur'dan ayrılan siviller

Haberin tamamı için tıklayın