Hatay'ın Samandağ ilçesinde öğle saatlerinde deniz üzerinde petrol olduğu tahmin edilen kirlilik tespit edildi.

Sahile vuran petrol atığının nereden geldiğine yönelik Samandağ Kaymakamlığı tarafından çalışma başlatıldı.

Tekebaşı Su Ürünleri Kooperatifi Çevlik Balıkçı Barınağı Başkanı Erkan Sağlamtaş, "Dün itibariyle Liman Başkanlığı'ndan denizde Kıbrıs açıklarında denizde petrol olduğu ve bizim sahillere akıntıyla sürüklendiği haberini aldık. Sabaha karşı bununla ilgili müdahale için romörkör geldi. Romörkör kaptanından Kıbrıs büyüklüğünde olduğu bilgisini aldık. Maalesef petrolün atığını sahilde inceledik. Bu petrol buraya kadar geldi. Ciddi anlamda çevresel bir felaketle karşı karşıyayız. İnşallah gerekli müdahaleler yapılır ve bu felaketten kurtuluruz" dedi.

Balıkçı Hacı Kumlu ise balık tutmaya geldiğini ve gördüğü manzara karşısında şok olduğunu ifade etti.

NUMUNE ALINDI, İNCELEME BAŞLATILDI

Sahil Güvenlik ekipleri, yoğunlukla Çevlik ve Deniz sahillerinde yer alan siyah renkteki kirliliklerden numune aldı.

Sahil Güvenlik ve belediye ekipleri sahilde temizlik çalışması başlattı. Bu arada, kirliliğin kaynağıyla ilgili araştırma ve incelemelerin sürdüğü öğrenildi.

HATAY BÜYÜKŞEHİR: SURİYE'DEKİ RAFİNERİDEN SIZAN PETROL SAMANDAĞ'A ULAŞIYOR

Bu arada Hatay Büyükşehir Belediyesi, 24 Ağustos'ta Suriye'deki bir rafineriden sızan yaklaşık 15 bin ton petrolün Samandağ ilçesi sahiline kadar ulaştığını duyurdu. Bölgede temizliğin yapıldığı bildirilirken, yurttaşlara denize girmemeleri çağrısı yapıldı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sızan yaklaşık 15 bin ton petrol Samandağ sahilimize de maalesef ulaşıyor" denildi. Ekiplerin temizliği başladığı, fakat halk sağlığı açısında kirliliğin görüldüğü noktalarda yurttaşlara denize girmemeleri önerildi.

Yapılan açıklama şöyle: "24 Ağustos'ta Suriye'deki bir rafineriden sızan yaklaşık 15 bin ton petrol Samandağ sahilimize de maalesef ulaşıyor. Ulaştırma Bakanlığı ve Liman Başkanlıklarının açıklarda temizleme çalışmaları sürüyor. Büyükşehir ekiplerimiz sahilde temizliği yapıyor ancak, halk sağlığı açısından kirlilik görülen noktalarda vatandaşlarımızın denize girmemesi ve dikkatli olması önemle rica olunur." Suriye'den kaynaklı petrol sızıntısı sebebiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile İskenderun Körfezi ve Mersin kıyılarında önlemler alınmaya başlanmıştı.

Suriye'nin Banyas Termik Santrali’nde meydana gelen ve büyük bir çevre felaketine dönüşen petrol sızıntısı, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeleri tehdit ediyor.