Edirne Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Taylan Balatacı'nın ‘Mahkum olduğun için ameliyat etmiyorum’ denilerek ameliyat edilmediği iddia edildi. Ayağından ameliyat olması gereken Korsakoff hastası Balatacı, ‘Direnmeye devam’ dedi.

Ağır hasta tutuklu Balatacı’nın bilinçli tedavi edilmediğini söyleyen Av. Gülizar Tuncer, müvekkilinin “hastalığı erteleme yasalarına uymadığı” gerekçesiyle tahliye edilmediğini söyledi. Tuncer, “Doktorlar rapor vermediği için ATK’ye bile sevk edilemiyor” dedi.

Özgür Gündem'de yer alan habere göre Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan PKK’li hasta tutuklu Taylan Balatacı katıldığı ölüm orucu eylemi sonucu Wernike Korsakoff hastalığının yanı sıra 15 yıllık cezaevi sürecinde birçok hastalığa yakalandı.

Hasta tutuklu daha önce girdiği bir çatışmada ayağına giren kurşunun çıkartılması için ameliyat olduktan sonra bir ayağı kısa kaldı. Yürümekte zorluk çeken Balatacı, tedavi için gittiği hastanede tedavi edilmediği ileri sürüldü.

Edirne Devlet Hastanesi’ne ve Trakya Tıp Fakültesi’nde karşılaştığı hak ihlallerini, İHD avukatlarından Gülizar Tuncer’e gönderdiği mektupta anlatan Balatacı, Trakya Tıp Fakültesi’nde ayağından ameliyat olması gerekirken doktorun kendisine, “Senin ayağından ameliyat olman gerekiyor, ancak 3 ay hastanede yatman gerekir. Refakatçin olması gerekir. Mahkum olduğun için refakatçide sorun yaşanır. Ameliyat edemiyorum” sözü ile karşılaşarak ameliyat edilmediğini aktardı. Avukat Gülizar Tuncer ise, Müvekkilinin tahliye edilmemesine tepki göstererek, “Müvekkilim infaz memurlarının doktorlara yaptığı bilinçli bir yönlendirme ile karşı karşıya” dedi.

Edirne Tıp Fakültesi’ne tedavi olmak ve sağlık raporu almak için sevk edildiğinde kendisine nezaret eden gardiyanın kendisi hakkındaki dosyanın üzerinde yazan “Ateşli silah yaralaması” notunu sürekli olarak heyetteki doktorlara gösterdiğini belirten Balatacı mektubunda, “Gardiyan heyettekilerin kulağına fısıldayıp hakkımda bir şeyler söylüyordu. Sürekli yönlendirmeler yapıyordu” diye yazdı. Trakya Tıp Fakültesi’nde yaşadığı hak ihlalini de anlatan Balatacı, burada karşısına çıktığı heyetteki doktorların da gardiyanlarla konuştuğunu ve bunun sonucunda, sadece kendisine dışarıdan bakıldığını ve bu şekilde rapor hazırlandığını söyledi. Raporda hastalıklarının “şikayet” olarak nitelendirilmesini de eleştiren Balatacı, kendisi ile ilgili olarak taraflı bir rapor hazırlandığını söyledi.