Hasta tutukluların durumu ile F tipi hapishanelerdeki tecrit koşullarına dikkat çekmek için her Cumartesi günü Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, hasta tutuklular Ergin Aktaş ve Kemal Avcı'nın serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu adına açıklamayı okuyan Elif Akkaya, Türkiye'de hapishanelerden söz edildiğinde akla gelen ilk şeyin katliamlar tarihi olduğunu vurguladı. Devletin, katletmediklerini ise 8-12 m2'lik hücrelerde tecrit işkencesi ile yok etmeye çalıştığını ifade eden Akkaya, ağır koşullara mahkum edilen binlerce hasta tutuklunun ise yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekti.

'İLERİ DEMOKRASİ İLE HAYATINI KAYBEDEN İKİ BİN MAHPUS'

AKP'nin hapishanelerde uyguladığı politikaların darbe dönemlerini aratmadığına dikkat çeken Akkaya, 10 yıl içinde iki bin tutuklun hayatını kaybettiğini hatırlatırken yalnızca İHD'ye başvuran hasta tutuklu sayısının 400'ü bulduğunu söyledi.

Bu tutuklulardan biri olan Ergin Aktaş'a, Adli Tıp Kurulu tarafından 12 Temmuz'da "Cezaevinde kalamaz" raporu verildiğini aktaran Akkaya, hasta tutuklu Aktaş'ın hala tahliye edilmediğini ve infaz savcılığından istenen raporda da durumun vahametinin gözler önüne serildiğini kaydetti.

'DEĞERLENDİRME ADLİ TIP DEĞİL POLİSTEN'

Akkaya, Ergin Aktaş'ın iki kolu kesik ve kendine bakamayacak durumda bir hasta tutuklu olduğuna dikkat çekerek, adli tıp raporunda da "ağır sakatlığı nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyeceği"nin vurgulandığını ifade etti. Akkaya aynı raporda, "Toplum güvenliği açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağı" değerlendirmesinin savcılığa bırakıldığını belirtirken, savcılığın da bu değerlendirmeyi polisten gelen rapor doğrultusunda yaptığını söyledi.

Savcılığın, hasta tutuklular ile ilgili değerlendirmede adli tıp raporu yerine, polisin raporunu dikkate almasının devletin asıl amacını ortaya koyduğunu kaydeden Akkaya, bu devletin "Bu örnek, demokratikleşmeden ne anladığını gösteriyor" dedi.

'HASTA MAHPUS KEMAL AVCI'NIN DURUMU KRİTİK'

Daha önceki haftalarda, F oturmasında durumu ayrıntılarıyla aktarılan kanser hastası tutuklusu Kemal Avcı'nın sağlık durumunun giderek kötüleştiği bildirildi. Yetkilileri bir an önce Avcı'yı serbest bırakmaya çağıran İHD Cezaevi Komisyonu, "Geç kalınmadan, adım atılmalı" dedi. (ETHA)