Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'nden Maltepe Cezaevi'ne tedavi edilmek için getirilen ağır hasta tutuklu Burhan Kartal'ın sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor.

9 aydır tedavi olmayı bekleyen Kartal'ın 2 ay önce yapılması gereken ameliyatı ise "personel eksikliği" nedeniyle hala gerçekleştirilmedi.

 11 yıldır "örgüte üye olmak" iddiası ile tutuklu bulunan Kartal, cezaevine girdikten sonra kalp, yüksek tansiyon, ileri derece prostat, böbrek, migren, bel fıtığı, işitme kaybı, reflü ve gastrit gibi bir çok hastalığa yakalandı.

Kartal, Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'nde iki defa tedavi edilmek için Maltepe Cezaevi'ne getirildi. İlk getirildiğinde İstanbul Üniversitesi tahlillerini yapmasına ve ameliyat olması gerektiğini belirterek, ameliyatın ağır ve ölümcül olabileceği uyarısında bulundu.

Bunun üzerine Kartal, tedavi edilmeden tekrar Erzurum Cezaevi'ne gönderildi.

Bir kez daha Erzurum Araştırma ve Üniversite Hastanesi tarafından İstanbul'a sevk edilen Kartal, 9 aydır Maltepe Cezaevi'nde tedavi olmayı bekliyor.

'TEDAVİ EDİLMEYİ BEKLİYOR'

Kartal ile görüşen Özgürlükçü Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Hasta Tutsaklar Komisyonu Üyesi Avukat Bülent Aşa, Kartal'ın Erzurum Cezaevi'nde 4, Ankara'da 1 defa ameliyat olduğunu söyledi.

Kartal'ın Maltepe Cezaevi'ne getirildikten sonra çeşitli gerekçelerle tedavisinin engellendiğini savunan Aşa, "Hastanede tahlilleri yapıldıktan sonra böbrek üstü bezlerden ameliyatına karar verilmiş. Hastaneye gidiş gelişlerde kendisini sürekli adli tutuklularla beraber götürmüşler ve yolda sözlü sataşmalara maruz kalmış. Bu konuda cezaevi idaresine başvuru yapmasına rağmen idare aynı uygulamaya devam etmiş" ifadelerini kullandı.

Aşa, Kartal'ın en son 2 ay önce hastanede akciğer ameliyatı öncesi gerekli tahlilleri yapıldıktan sonra hastaneye yatırılacağını fakat tüm hazırlıklar yapılmasına ve ameliyat olacağı tarih belirlenmesine rağmen ameliyat günü "personel azlığı" ve "yoğunluk" nedeniyle hastaneye sevkinin gerçekleştirilmediğini söyledi.

Kartal'ın sürekli temiz hava alması gerektiğini belirten Aşa, Kartal'ın hiçbir sosyal aktiviteden de yararlanamadığını ifade etti.
Kartal'ın daha önce tedavisinin yapıldığı Marmara Hastanesi'ne yakın olan Ümraniye T tipi Cezaevi'ne nakli için sayısız kez Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptığını da belirten Aşa, "Bakanlık 'tedavi süreci bitmeden' gönderemeyiz demiş.

“Maltepe Cezaevi yetkilileri ise 'dosyan burada değil sen burada misafir statüsünde olduğun için bir şey yapamayız' demişler. Yine aynı şekilde nakil için Erzurum Cezaevi'ne ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe göndermeme rağmen olumsuz cevap almış" dedi.

(Kaynak: DİHA)