Soner AYDIN / Demokrat Haber-Mersin

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi cezaevlerinde yaşanan hasta mahpus ölümlerini protesto etti. Mersin Adliyesi önünde yapılan açıklamaya Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ve STK temsilcileri de destek verdi.

Hasta tutsaklar serbest bırakılsın”, “228’i ağır 578 hasta tutsak için alanlardayız” pankartının açıldığı açıklamada, son bir yıl içerisinde 40’a yakın tutuklunun cezaevlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Av. Özgür Çağlar yaptığı açıklamada, “Mahpuslardan Mehmet Canpolat, Lütfü Taş, Abdulmecit Aslan ve Haşem Arduçlu son 15 gün içerisinde cezaevinde hastalanarak yaşamını yitirdi. Derneğimize yapılan başvuru göre, halen cezaevlerinde 228’i ağır olmak üzere toplam 578 hasta tutsak tahliye (infazının ertelenerek) edilerek tedavi olmayı beklemektedir. Bu durum karşısında defalarca yaptığımız basın açıklamaları, eylemler ve yetkililer ile yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Hasta tutsaklar, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve cezaevi idareleri ile cezaevi güvenlik birimlerinin bilinçli bürokratik bilinçli bürokratik işlemleri donucu tedavi edilmeyerek ölüme terk edilmektedir. Bu bürokrasi işkencesine Ali Tıp Kurumu (ATK) ve infaz savcılıkları da ortak olmuştur” dedi.

“ADLİ TIP KURUMU ÖLÜMLERİN SEBEBİ’’

“Adli Tıp Kurumu’nun uygulamaları ve raporları ile infaz uygulamasına ikinci bir infaz yöntemi önererek bu ölümlerin sebebi haline gelmiştir” diyen Av. Çağlar, Adli Tıp Kurumu’nun Mehmet Canpolat hakkında yazdığı raporda; ‘Hastane şartlarında  yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu’ sonucuna varmış ve 5275 sayılı yasada olmayan yeni infaz uygulaması yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

“TUTSAKLAR YETERİ KADAR TEDAVİ EDİLMİYOR’’     

Hasta mahpusların cezaevi revirlerinde haftada iki gün bulunana pratisyen hekimlerin üstünkörü muayeneleri ile tedavi edilmeden koğuşlarına geri gönderildiğini kaydeden Av. Çağlar, “Hasta mahpusların tedavileri zamanında ve doğru yapılmadığı için cezaevlerinde kanser, tüberküloz, şizofreni ve hepatit hastalıkları yaygınlaşmaktadır. Tüm cezaevlerinde, hemen bugünden itibaren genel bir sağlık taraması yapılmalıdır. Bizler sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak bu sağlık taramalarını yapmaya hazırız. Yeniden sesleniyoruz, cezaevlerinde ölümleri durdurabiliriz” diye konuştu.