Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Mart 2014’ten bu yana, Ankara’da protesto eylemleri düzenleyerek cezaevinde bulunan hasta siyasi tutukluların sağlık durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, geçen yıl olduğu gibi, 2015 yılında da her Cumartesi günü eylem düzenleyeceklerini duyurdu.

Cezaevlerinde bulunan hasta siyasi tutukluların tamamının serbest bırakılacağı güne dek Ankara’daki eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayan İnisiyatif, sürekli eylemliliğe destek çağrısı yaptığı duyurusunda, çözüm süreci görüşmelerinin öncelikli gündem maddelerinden biri olmasına rağmen hasta mahpusların serbest bırakılması konusunda ilerleme kaydedilemediğine dikkat çekti.

Demokrat Haber’e konuşan İnisiyatif’in basın sözcüsü Mahmut Konuk, 27 Haziran 2014’te hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmede konuyu etraflıca ele aldıklarını, yetkililerin olumlu yönde taahhütte bulunduğunu söyledi. 28 Haziran 2014’te yaptıkları basın açıklamasıyla durumu kamuoyuna açıkladıklarını belirten Konuk, “Hükümet yetkilileriyle yaptığımız görüşmenin ardından hasta mahpuslar konusunda somut adım atılması için iki ay süre tanımıştık, ancak bu süre zarfında ciddi bir adım atılmadı ve Eylül 2014’ten itibaren eylemlerimize yeniden başladık” dedi.
Süreçte karşılaştıkları polis engelinden ötürü Cumartesi eylemlerinin iki hafta kesintiye uğradığını belirten Konuk, tüm baskı ve engellemelere rağmen sürekli eylemliliği kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

TEDAVİYE ERİŞİM HAKKI ENGELLENİYOR

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, insan hayatının siyasi pazarlıklara malzeme yapılamayacağını vurguladığı duyurusunda, 2014 yılı itibariyle cezaevlerindeki mevcut koşullarda tedavisi mümkün olmayan 240 ağır hasta, 640 sürekli hastalık veya sakatlık durumunda olan siyasi hükümlülerin derhal tahliye edilmesini ve yasalarda da belirtildiği üzere cezalarının ertelenme hakkından mahrum bırakılmamalarını talep etti.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2013 yılında 267 kişinin cezaevinde yaşamını yitirdiğini kaydeden İnisiyatif, sağlık durumu ağırlaşan bazı hasta mahpusların ölümden sadece günler önce serbest bırakıldığını ve tedaviye erişim gibi en temel insan hakkının böylelikle engellendiğine dikkat çekti.
İnisiyatif, bu yılki ilk eylemin 3 Ocak 2015 Cumartesi günü saat 17:45’te Sakarya Caddesi’ndeki Mithatpaşa geçidi önünde yapılacak olan yürüyüşle başlayacağını duyurduğu, “Hapishanelerden yeni tabutlar çıkmasın” başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“HÜKÜMET SÖZ VERİYOR, GEREĞİNİ YAPMIYOR”

“İki yıldır ‘çözüm süreci’ görüşmelerinin öncelikli gündem maddelerinden biri, hasta mahpusların serbest bırakılması sorunudur. Her seçim öncesi, bakanlardan, hükümet sözcülerinden; “Hasta mahpusları bir an önce serbest bırakacağız” diye açıklamalar gelir. Ancak her seferinde sorunun çözümü yerine, ya koca bir sessizlik, sahtekârca bir suskunluk, ya da düpedüz yeni bir düğüm atılmaya devam edilir.
Yasaların, Anayasa’nın, İnsani Hakları hukukunun gereği olarak hasta mahpusların serbest bırakılmasının önündeki engelleri kaldırmak yerine, mahpusların hayatı siyasi pazarlıklara malzeme yapılır.

İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre, hapishane koşullarında tedavisi olanaksız, ölümü bekleyen ağır hasta mahpus sayısı 240, sürekli hastalık ve sakatlık durumunda olup yine cezaevi koşullarında tedavisi olanaksız hasta mahpus sayısı 640. Adli mahpusların da kaydedildiği Adalet Bakanlığı verilerine göre ise sayı 1300 civarında.

BARIŞ ELÇİSİ OLARAK KANDİL’DEN İNDİ CEZAEVİNDE ÖLDÜ

Hemen her hafta, hapishanelerden yeni tabutlar çıkıyor; birer, ikişer, sessiz sedasız…
2009 yılında, “barış elçisi” olarak Kandil’den inen, fakat “örgüt üyeliğinden” tutuklanıp beş yıldır Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutulan Lütfü Taş’ı, 31 Aralık 2014 Çarşamba günü “kalp krizinden” kaybettik. 2014’ü kefenle kapattık.
Bazen de ölümden üç beş gün, bir hafta önce salıveriyorlar, “hapishanede öldü” kaydı tutulmasın diye. İnfazı ertelenenlerden Abdülsamet Çelik’in sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor, günde üç kez kemoterapi tedavisi görüyor, artık konuşmakta zorlanıyor.
Adalet Bakanlığı verilerine göre: 2009’da 242, 2010’da 260, 2011’de 285, 2012’de 287, 2013’te 267 kişi cezaevinde yaşamını yitirdi.

“HAPİS CEZASI İDAMA DÖNÜŞMESİN”

Bunların katili; Adalet Bakanı’yla, Başbakanı’yla, Cumhurbaşkanı’yla, Meclis Başkanı’yla, Bakanlar Kurulu’yla devlettir. Bizler, kimseden af dilemiyoruz. Sadece yasal olanı, iyileşinceye kadar hasta mahpusların infazının ertelenmesini, hapis cezasının “fiili idam” cezasına dönüşmemesini talep ediyoruz. Bu taleple, polisiye baskılara, devletin şiddetine rağmen, her Cumartesi eylemlerimiz devam ediyor. ‘İnsanım’ diyen herkesi yanımızda görmek istiyoruz.”

3 Ocak 2015 Cumartesi, saat 17:45 Ankara Sakarya Caddesi, Mithatpaşa geçit önü. Basın açıklaması saat 18:00 Sakarya Caddesi - Meydan