Menemen R Tipi Cezaevi'nde hücrede tutulan her iki eli de olmayan hasta mahpus Ergin Aktaş, bugün bir haftalık açlık grevi eylemine başlayacak.

Aynı zamanda KOAH hastası olan Aktaş, İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından 3 kez verilen “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen Aktaş, tahliye edilmediği gibi İzmir Menemen R Tipi Cezaevine sürgün edilerek tek kişilik hücreye konulmuştu.

Hasta mahpuslara yönelik keyfi uygulamaları protesto etmek amacıyla bir haftalık açlık grevi başlatacak olan Aktaş, 19 Eylül günü Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) İzmir Şube Başkanı Avukat Seda Tanrıkulu ile görüştü.

Aktaş’ın Menemen Cezaevi'ne kronik bronşit hastası olarak getirildiğini hatırlatan Tanrıkulu, “Hücrenin olumsuz şartlarından kaynaklı Ergin’in kronik bronşiti KOAH hastalığına dönüşmüş durumda. KOAH bronşitin en üst seviyesidir ve ölümle burun buruna olmak demektir. Sağlık durumu daha da kötüleşirken, ilk geldiği günden buyana 10 kilo kaybı olduğunu gözlemledim” dedi.

‘HÜCRE ŞARTLARI HASTALIĞINI İLERLETTİ’

Aktaş’ın tutulduğu hücreye hâlâ sıcak suyun verilmediğini ve kış şartlarının kendisini hissettirmesinden dolayı durumunun daha da ağırlaştığını vurgulayan Tanrıkulu, Aktaş’ın hâlâ tuvalet denilen açık alanda soğuk su ile banyo yaptığını da söyledi.

Kıyafetlerini soğuk su ile yıkamaya çalışan Aktaş’ın yine kıyafetlerini kurutmak için yere sermek zorunda olduğunu vurguladı. “Hücresi havalanmadığından kıyafetleri kurumayan Ergin kıyafetlerini ıslak giymek zorunda kalıyor” diyen Tanrıkulu, tüm bu mevcut durum nedeniyle hastalığının ilerleyerek KOAH’a dönüştüğünü aktardı.

Aktaş’ın mektuplarına bilinçli bir şekilde el konulduğunu da ifade eden Tanrıkulu, müvekkillinin Menemen Cezaevinde tutulan diğer hasta mahpus Sibel Çapraz ile hiçbir şekilde mektup ve kitap alışverişinde bulunmasına izin verilmediğinin altını çizdi.

Kaynak: DİHA