Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde önceki gün eski bir hastası tarafından saldırıya uğrayan hekimin kolu kırıldı. Ameliyata alınan hekim İsmail Önder Yılmaz'ın yaklaşık bir ay önce saldırgan tarafından “seninle hesaplaşacağız” diye tehdit edildiği öğrenildi. Ameliyata alınan hekim için meslektaşları hastane bahçesinde eylem yaptı. Eylemde sağlık emekçileri hükümete Sağlık Bakanı'na "Eğer şiddetin önlenmesi konusunda samimiyseniz Sağlıkta Şiddet Yasası'nı çıkarın" çağrısı yapıldı.

SALDIRI HEKİM ODASINDA

Tanıkların anlatımına göre önceki gün İsmail Önder Yılmaz, nöbeti sırasında hastaları tedavi ettikten sonra hekim odasına geçti. Saldırgan hastanede saatlerce hekim Yılmaz'ın odada yalnız kalmasını bekledi. Daha sonra hekim odasında Yılmaz'a saldırdı. Uzun süre burada Yılmaz'ı darp eden saldırgan daha sonra odayı terk etti. Diğer meslektaşları tarafından fark edilerek acile kaldırılan Yılmaz, kırılan kolu nedeniyle ameliyata alındı. Yılmaz'ın tedavisi hastanede sürüyor. ATO Hukuk Bürosu da yaşananlara ilişkin hukuki süreci başlattı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ EYLEM YAPTI

Sağlıkçılar, Ankara Tabip Odası'nın çağrısıyla dün hastane bahçesinde eylem yaptı. "Sağlıkta şiddet son bulsun", "Sağlıkta dönüşüme hayır" sloganları atan sağlık emekçilerine hastalar ve hasta yakınları da destek verdi. Burada açıklama yapan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Özden Şener, Dr. Ersin Arslan'ın katil zanlısı hakkında verilen kararı hatırlattı. Arslan'ı öldüren zanlının 17 yaşında olması sebebiyle 24 yıl hapis cezasına çarptırıldığını aktaran Şener, bu cezaların çözüm olmadığını dile getirdi.

Hekim Yılmaz'a yönelik saldırının önceden planlanmış bir saldırı olduğunu belirten Şener, "Bizler geçmiş olsun diyeceğiz ama ne yazık ki geçmeyecek. Çünkü bizim başımıza gelenin sağlık yöneticilerinin gözünde bir kıymeti yok. Onların gözünde canımızın, kolumuzun, gözümüzün, onurumuzun değeri yok. Eğer olsaydı, eğer sağlık yöneticilerinin gözünde sağlık çalışanlarının şuncacık bir kıymeti olsaydı; bizleri köle gibi çalıştırmaz, günde zorla 100 hasta baktırmazlardı" diye konuştu.

2012-2013 YILLARINDA ŞİDDET GÖREN HEKİM SAYISI : 15 BİN 137

2012- 2013 Aralık ayına kadar gelinen süreçteki hekime yönelik şiddet bilançosunu da açıklayan ATO Başkanı Şener, "Beyaz Kod Şiddet Bildirim Hattı'na gelen şiddet ihbarlarının toplamı 15 bin 137'dir. Saldırıların 5 bin 165'i fiziksel, 10 bin 572'si de sözeldir. Saldırıların 9 bin 666'sı ise hekime, 5 bin 471'i de hekim dışı sağlık personeline yöneliktir" dedi.

'SAMİMİYSENİZ SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINI ÇIKARTIN'

Hükümete, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve tüm hastane yetkililerine çağrıda bulunan Şener, "dönüşüm politikalarınız sağlıkta şiddeti önlemiyor, azaltmıyor aksine artırıyor. Eğer şiddet önlenmesi konusunda samimiyseniz; Sağlıkta Şiddet Yasası'nı çıkararak, caydırılığı azaltmalısınız" dedi. 

(Evrensel)