Yaşamını yitiren 68 Kuşağı’nın öncü kadrolarından Teslim Töre’nin cenazesi Türkiye’de defnedilecek. İsviçre’de yaşayan oğlu Hasan Töre, “İsteğimiz babamı, yol arkadaşları Deniz Gezmiş’lerinde bulunduğu Ankara Karşıyaka Mezarlığına ya da Sinan Cemgil’in bulunduğu Karacaahmet Mezarlığı’na gömmek” dedi.

1968 Kuşağı devrimci hareketinin önemli isimlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucuları arasında yer alan Teslim Töre, 2003 yılından beridir sürgünde yaşadığı İsviçre’nin başkenti Bern’de kanser tedavisi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirdi.

Hayatını kaybeden Teslim Töre’nin cenazesi defnedilmek üzere önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gönderilecek.

Teslim Töre’nin İsviçre’de yaşayan oğlu Hasan Töre, ANF’ye konuştu.

Babasının cenazesini Türkiye’ye götüreceklerini söyleyen Hasan Töre, “İsteğimiz babamı, yol arkadaşları Deniz Gezmiş’lerinde bulunduğu Ankara Karşıyaka Mezarlığına ya da Sinan Cemgil’in bulunduğu Karacaahmet Mezarlığına gömmek” dedi.

‘YÜZÜ VE YÜREĞİ ÜLKEYE DÖNÜKTÜ’

“Babam hep ülkeye geri dönmeyi ve orada ölmeyi istiyordu” diyen oğul Töre, şunları ekledi:

“Onun yüzü ve yüreği hep ülkeye dönük oldu. Hatta geçtiğimiz yaz ülkeye yakındır diye Yunanistan’a giderek bir süre orada kaldı. Onun için mücadeleye başladığı ülke toprakları çok anlamlı ve değerliydi. Sürgüne geldiği günden beridir hep bir gün ülkeye geri döneceğini söylüyordu.”

‘ASLA UMUDUNU KAYBETMEDİ’

Oğul Töre, “Babam ömrünü devrim mücadelesine adadı, bu yüzden zindanlar, işkenceler, sürgünler yaşadı ama bir gün bile asla ah demedi. O hayalini kurduğu dünyanın bir gün inşa edileceği umudunu hiç kaybetmedi. O umutla yaşadı, umutla sonsuzluğa gidiyor. Onun için direnenler her şeyden daha değerliydi” diye belirtti.

Babası Töre’nin imkansızlıklar içerisinde imkanlar yarattığını söyleyen Oğul Töre, “O mücadelesini her şeyin önünde tuttu. Babam imkansızlıklar içerisinde 8 çocuğunu aynı yoldaşlarını yetiştirir gibi yetiştirdi. Onun için her çocuğu her şeyden önce onun yoldaşıydı. Ama onun için mücadelesini verdiği halklar, her şeyden daha çok değerli ve önemliydi.” diye ekledi.

TÜRKİYE’YE UĞURLANACAK

Yaşamını yitiren 68 Kuşağı’nın öncü kadrolarından Teslim Töre için Pazartesi ve Salı günü Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde ailesi ve yoldaşları taziyeleri kabul edecek.

Ayrıca, 26 Kasım Salı günü saat 12.30’da Bern Bremgarten Mezarlığında düzenlenecek uğurlama töreninin ardından, Töre’nin cenazesinin Türkiye’ye gönderilmesi planlanıyor.

DENİZ GEZMİŞ’LERİN ARKADAŞIYDI

Teslim Töre, Malatya- Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında doğdu. 1963’de Türkiye İşçi Partisi’ne(TİP) üye oldu. 1965’de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da “Haşhaş” adlı bir gazete çıkararak başyazarlığını yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu. Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. 1967’de TİP Malatya İl başkanlığını yaptı.

Daha sonra THKO’ya katıldı ve bu örgütün Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Arslan, Cihan Alptekin gibi isimleriyle birlikte lider kadrosu içinde yer aldı.

Töre, 12 Mart 1971 darbesinden sonra Nurhak’da Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’da Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişki kurdu. Filistin hareketine destek verdi.

Töre, arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Daha sonra Türkiye’ye döndü ve 1975-1976 yıllarında “Emeğin Birliği” adlı dergiyi çıkardı ve bu isimle anılan grubun liderliğini yaptı. Sol örgütlerin silahlandırılmasını sağlamakla suçlandı. Daha sonra Emeğin Birliği grubundan arkadaşlarıyla 1 Mayıs 1980’de düzenlenen kongre ile illegal Türkiye Komünist Emek Partsi’ni (TKEP) kurdu. Bu partinin Genel Sekreterliğini yaptı.

12 Eylül darbesinden sonra “vur emriyle” arandı ve tekrar yurt dışına çıktı. 1982’de 8 Sosyalist örgütün içinde yer aldığı Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi (FKBDC)’nin kuruluşunda yer aldı. Bu cephenin yönetiminde bulundu.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 1993’de İstanbul da yakalandı ve cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu. Cezaevinde Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’ nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’de ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’de seçime katıldı. Töre cezaevinde ,1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) nin kurucu üyesi oldu.

Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’ de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. Töre’ye 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verildi, iyi halinden dolayı cezası 18 yıla indirildi. Karar savcı tarafından temyiz edildi. Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

Çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Töre, “Deniz Gezmiş 1968 ve THKO Anılarını” da yayınlamıştı.