İstanbul Gülsuyu’nda uyuşturucu çeteleri tarafından katledilen Hasan Ferit Gedik davasının ilk duruşması bugün Anadolu Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Gülsuyu'nda yürüyüş için toplanan halkın önü polis tarafından kesildi. Halkın içinden bir heyet polisle yürüyüş için görüşme yaptı. Yapılan görüşmeler sonuçsuz kalınca kitleler Kartal Adliyesi'ne otobüslerle geçme kararı aldı.

Adliyede Berkin Elvan'ın ailesi, Hasan Ferit Gedik'in avukatları, Halkın Hukuk Bürosu ve Milletvekilleri bulunuyor. 

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, sanık uyuşturcu çetelerinin mahkeme salonu içinde davayı izleyenlere 'Ya Allah, Bismillah' diyerek saldırdığını yazdı.

Birgün'de yer alan habere göre Milletvekillerine ve halka duruşma salonunda saldıran sanıkların 'DHKP-C'li teröristler' diyerek saldırdıkları iddia edildi.

Bu arada mahkeme önündeki kitle ve avukatların oturma eylemine başladığı bildirildi. Mahkemenin tatil edildiği iddiası üzerine salon önü karıştı.

Anne Nuray Gedik 'mahkeme tatil edildi' bilgisi üzerine salon önünde 'Koruyun oğlumun katillerini koruyun' diye haykırdı.

Gedik ailesinin avukatı Ebru Timtik adliye önünde bir açıklama yaptı. Timtik, duruşmanın yapıldığı salona giremediklerini ifade ederek, adalete olan inançlarını kalmadığını dile getirdi.

Mahkeme heyetinin basiretsizlik örneği gösterdiğini kaydeden Timtik, "Bu mahkemenin, sanıkları cezalandırması mümkün değil. Biz bu açıdan güvenimiz kaybettik. Salon çok küçük. 35 sanığın 17'si tutuklu. Jandarma ve aileri de düşündüğümüzde bu duruşma salona bu kadar insanı almaz. Bu gerekçeyle mahkemeye yazılı olarak büyük bir salon verilmesi konusunda talepte bulunduk. Bu talebe ret cevabı verildi. Ancak heyetin duruşmayı yapamadığını gördük" diye konuştu. Duruşma 4 Eylül 2014 günü saat 10.00'a ertelendi.

Mahkeme heyeti, duruşma salonunda yaşanan olayları tutuklara geçirdi. Hazırlanan tutanakta şu ifadelere yer verildi

"Duruşma salonunun fiziki koşulları itibariyle tarafların yoğunluğu da dikkate alınarak tutuklu sanıklar alındıktan sonra tutuksuz sanıklar, mağdur taraf ve taraf vekilleri alınarak daha sonra fiziki koşulların elverdiği ölçüde izleyicilerin içeri alınması düşünülerek mağdurlar ve vekiller içeriye alındığı sırada sonradan milletvekilleri olduklarını beyan eden Mahmut Tanal, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün güvenlik görevlilerine muhalefet ederek duruşma salonuna girip oturdukları sırada mahkeme heyeti tarafından sanıkların hemen yanına oturamayacakları, sanıklardan ayrılmaları gerektiği söylenmesi üzerine Mahmut Tanal'ın ayağa kalkarak 'Ben milletvekiliyim. Aynı zamanda avukatım. Duruşmayı izlemek için geldik. 


Sanıkların avukatlarının yanında oturmaları gerekir. Buraya oturmamız istenmiyorsa bize yer gösterin' şeklinde sözler söylemesi üzerine ön sırada oturan tutuklu sanıkların ayağa kalktıkları, sanıklardan birinin konuşan milletvekiline hitaben 'Biz sizin burada olmanızı istemiyoruz.

Siz terör örgütünü savunuyorsunuz' şeklinde sözler söylemesi üzerine tüm tutuklu sanıklar ayağa kalkarak mağdurlara ve arka sırada bulunan milletvekillerine doğru saldırmaya çalışmaları üzerine salonda bulunan güvenlik görevlileri ve jandarma tarafından müdahale edildi. Duruşma salonunda bulunan mağdur sırasında oturan kişilere tekme ve yumruklarla sanıklar tarafından darpta bulunuldu. Aynı zamanda müdahale etmeye çalışan güvenlik görevlilerine de mukavemet edilmesi üzerine mahkeme heyetinin güvenli bulunmadığından celse açılarak duruşmaya devam edilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından heyet olarak duruşma salonun boşaltılması talimatı verilerek ve tutuklu sanıkların durumlarını dosya üzerinden değerlendirilmek üzere duruşma salonundan çıkıldı"