Hasan Cemal, T24'te kaleme aldığı "Çekilme Günlüğü" başlıklı yazı dizisinin 7.'sinde, neden dağlarda olduğunu ve gerillanın 'ne düşündüğünü' yazdı.

'DERDİM BARIŞ'

"Bu dağlara niye geldim ki? Gerillaların nabzını neden tutuyorum ki? Gerilla liderleriyle ne diye konuşuyorum ki?" sorularını cevaplayan Cemal, derdinin hep barış olduğunu, şimdi de "silahların susması, beş aydır dağdan gelmeyen ölüm haberlerinden ebediyen kurtulmak, silahların gömülmesi ve yine barış" olduğunu belirtti. Cemal şöyle devam etti:

"Bunun içindir ki, bir haftadır dağlarda dolaşıyorum, elinde silah olanların nabzını tutup, onların duyarlılıklarını, dip duygularını anlamaya çalışıyorum.

Çünkü gerçek barış olacaksa, bu insanların silahtan vazgeçmeleriyle olacak, gerillanın dağdan inip evine gitmesiyle olacak."

'BUNCA YILIN KAN VE GÖZYAŞINDAN SONRA SEVİNMEYELİM Mİ?'

"Ben umutluyum," diyen Cemal, ateşkes ilanına, çekilmeye ve yılbaşından beri gelmeyen ölüm haberlerine dikkati çekerek, "Daha ne olsun, bunca yılın kan ve gözyaşından sonra, sevinmeyelim mi?" dedi.

'ASIL MESELA BARIŞIN İÇİNİN NASIL DOLDURULACAĞI'

Cemal, 'umut etmenin' yanı sıra, işin gerçeğine bakmanın önemine vurgu yaptığı yazısında, "Demokrasiydi, insan haklarıydı, özgürlüklerdi, hukuk devletiydi, eşitlikti, anadilde eğitimdi, demokratik anayasaydı, yasalardı, işte bütün bunlar da işin gerçeği idi," diye belirtti ve asıl meselenin barışın içinin nasıl dolacağı meselesi olduğunu söyledi.  

'GERİLLA DEVLETE, HÜKÜMETE GÜVENMİYOR'

"Devlete, hükümete güvenmiyor dağdaki gerilla" diye aktaran Cemal, 'gerilla ne düşünüyor'u şöyle izah etti:

"Devlete, hükümete güvenmiyor dağdaki gerilla... Başbakan Erdoğan’ın bir lider olarak siyasal gücünü görüyor ama gereğini yapabilecek mi, yoksa demokratikleşme adımları konusunda ipe un serecek mi sorusunu belirtmekten geri kalmıyor."

Bahoz Erdal'ın “Şimdi silahı bir kenara koyuyoruz, bırakma anlamında değil bu...” sözlerini hatırlatan Cemal,  gerillanın asıl sorusunun “Bu sürecin altından AKP kalkabilecek mi?” olduğunu belirtiyor.  

Cemal, tüm dikkatlerin Başbakan Erdoğan’a çevrilmiş durumda olduğunu ve önümüzdeki birkaç aydan itibaren neler yapacağının beklendiğini söylüyor ve gerillanın fikrini şöyle özetliyor Cemal:

 "Kısacası diyorlar ki: 'Biz üzerimize düşeni yapmaya başladık; ateşkesse ateşkes, çekilmeyse çekilme... Şimdi top AKP hükümetinde...'"

Hasan Cemal'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.