Harp Okulu'na öğrenci yetiştiren Kuleli ve Maltepe Askeri Lisesi mezunu bazı öğrencilerin, Kara Harp Okulu'nda 'eğitim' adı altında psikolojik işkenceye maruz bırakıldıkları ve ayrılmaya zorlandıkları ileri sürüldü.

Olay İzmir'in Urla ilçesinde askeri öğrencilerin intibak eğitimi aldığı Menteş Askeri Kampı'nda yaşandı. İddiaya göre, askeri kamptaki psikolojik işkence nedeniyle 4 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 120 öğrenci ailelerince okuldan alındı.

Sözleşme gereği de her aile, 40 bin lira tazminat ödemek zorunda kaldı.

ŞOK MANGASI'NDA EĞİTİM

Maltepe Askeri Lisesi'ni 96 disiplin puanı ile bitiren ve subay olma hayaliyle Kara Harp Okuluna giden Hakan Ekşi, komutanların yaklaşık 50'şer kişiden oluşan 6 bölük içinden 15-16 öğrencinin isimlerini tek tek okuyarak "Şok Mangası"na ayırdığını savundu. Ekşi, "Eğitim sırasında bir arkadaşımız bayıldı. Nefes dahi alamıyordu. Yerde titreme nöbeti geçirirken yukarıdan ağzına su boşalttılar. Çocuk neredeyse ölüyordu" dedi.

Komutanların eğitim sırasında "Joker kullanmak isteyen var mı?" diye sorduğunu belirten Ekşi "Joker aileni telefonla arama izniydi. Bu ailene 'Artık dayanamıyorum gelin beni alın' demekti" diye konuştu.

Kuleli Askeri Lisesi'ni 100 puanla bitiren Turgut Selman Tümer ise kampta üsteğmenlerin, önceden belirledikleri öğrencilere işkence edercesine eğitim yaptırdığını iddia etti.

Okuldan ayrıldıktan sonra Balıkesir Devlet Hastanesi'nde bir süre tedavi gören H.E adlı bir başka öğrenci de "Karpuz seçer gibi seçtiler. Yapılanları hazmedemiyorum" dedi.

Hakan Ekşi'nin velisi Bayram Ali Ekşi aileleri tarafından yaklaşık 120 çocuğun okuldan alındığını söyleyerek "Herkes kendi çocuğuna bunları yapan komutanın ismini biliyor. Tazminat davası açacağız" diye konuştu.

“BURASI GENÇLİK YA DA İZCİ KAMPI DEĞİL”

İddiaları yanıtlayan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü ise idari soruşturma başlatıldığını belirtti.

Süngü "Yapılan ön incelemede öğrenciye eziyet ve işkencenin olmadığı belirtildi. Şok eğitimi diye bir eğitim de bulunmuyor" dedi.

Süngü, "Burası gençlik ya da izci kampı değil. Asker yetiştiriyoruz. Bunlar yarın tim komutanlığı, kol komutanlığı yapacaklar. Belli şartlara dayanmak zorundalar. Öğrencinin kaburgasının kırılması, dövme, zorla su içirme falan yok" diye konuştu. Süngü, ayrılma oranının bu yıl yüzde 4 düştüğünü de kaydetti.