CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, yükseköğretimde harçların kaldırılarak, öğrencilerin "hiçbir bedel ödemeden" yükseköğretimden yararlanmasını sağlanmak amacıyla yasa teklifi verdi.

Ankara- CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığı'na, Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni verdi.

Teklifin gerekçesinde, "üniversitenin ticarileştirilmesinin ve piyasalaştırılmasının ilk adımı olarak gündeme getirilen harçların kaldırılması ve yükseköğretimin parasız olması" gerektiğine işaret edildi. Teklife göre, harçlar kaldırılacak, ancak başarılı öğrencilerin teşviki için üst üste aynı derse üç kez kayıt yaptıran öğrencilerden harç alınacak.

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerden, aynı yükseköğretim kurumunda bir derse üçüncü kez kayıt yaptıranlar dışında, cari hizmet maliyetlerine ilişkin herhangi bir ücret alınmayacak. Cari hizmet maliyetlerinin tamamı devletçe karşılanacak.

Yabancı uyruklu öğrencilerden, birinci veya ikinci öğretim ayırımı yapılmaksızın, her bir dönem için öğrenim ücreti alınacak. Devlet tarafından karşılanacak kısım ile birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim öğrencileri tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenecek. Yabancı uyruklu öğrencilerden, cari hizmet maliyetinin öğrenciler tarafından karşılanacak kısmı dışında kalan miktarı, devlet tarafından karşılanacak. Devletçe karşılanan kısım cari hizmet maliyetinin yarısından az olamayacak. (Cumhuriyet)