12 Eylül 2012'de başlattıkları en geniş katılımlı açlık grevleri ile çözüm sürecinin başlamasında önemli rol oynayan siyasi mahkumlar, yeni bir kampanyaya başlıyor. 14 Temmuz 'ölüm orucu' direnişinin yıldönümünde başlayacak olan kampanyaya ilişkin hapishanelerde bulunan PKK ve PAJK'lı siyasi mahkumlar adına açıklamada bulunan Deniz Kaya, duyarlılık çağrısı yaptı.

DİHA'nın aktardığı Deniz Kaya'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle: 

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin mahkemelerinde anti-demokratik politikalarla bizler yargılanmaktayız. İnsani tüm duygu, düşünce ve vicdanından yoksun hareket eden Türk yargı sisteminde ahlak ve politikadan bahsetmek zordur.

ÖZYÖNETİM

"Özyönetim olayı bir anda sistem açısından 'bölücülük', 'terörizm' gibi algılatılmış ve devlet terörünün gerekçesi haline getirilmiştir. Savunma olarak bize düşen ise, hakikati ortaya çıkarmak, özyönetim kavramını tersyüz eden bu algı operasyonuna karşı özyönetim olgusunun tarihsel, toplumsal, güncel anlamını, demokrasiyle, demokratik hukukla, demokratik anayasalarla, demokratik birlik ve bütünlükle bağını ortaya koymakla olacaktır.

MAHKEMELER

"12 Eylül askeri faşist cunta rejimin anayasa ve yasalarıyla yönetilen mahkemeler anti-demokratik anayasa ve yasalardır. Kürt toplumunun varlığını ve özgürlüğünü inkar eden mahkemeler; bizleri yargı karşısına çıkarıp demokratik olmayan yasalarıyla bizlere hukuksuzca ağır cezalar vermektedir.

HAK İHLALERİ

"Demokrasiyi kendisine kılıf yapan ulus devlet en katı politikalar uygulayarak bizleri mücadelemizden geri düşürme çabasındadır. Zindanlarda günlük yaşam olanaklarını bile ortadan kaldıran gizli genelgelerle, en insani olan yaşam hakkımız bile kısıtlanmaktadır.

BAŞLATILAN SÜREÇ

"Biz PKK'li ve PAJK'lı tutsaklar olarak AKP iktidarının güdümünde olan Anayasa ve yasalarla yargılanmak istemiyoruz. 14 Temmuz 2016 tarihinden itibaren mahkemelere çıkan biz siyasi tutsaklar olarak; mevcut anti demokratik yasalarla bizleri yargılayan mahkemelerde; demokratik özyönetim savunma hakkımızı kullanacağız. Bu konuda tüm demokratik hukukçu ve hukuk kurumlarını duyarlı olacaklarına inanıyoruz. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şehitlerimizin fedai ruhuyla; demokratik öz yönetim mücadelemiz mahkemelerde süresiz devam edecektir."