Almanya’nın Hamburg eyaleti ülke tarihinde bir ilke imza atarak İslam dinine ‘resmi din’ statüsü verecek bir karara imza atıyor. 2007 yılında başlayan ancak bir türlü karara ulaşılamayan görüşmeler sonucunda Belediye ve Senato Başkanı Olaf Scholz, kentteki İslam cemaatleri temsilcileri İslam Kültürü Merkezleri Birliği (VIKZ), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), ŞURA ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ile ‘devlet anlaşması’ imzalanması konusunda uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Eylül ayında eyalet parlamentosunda onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek devlet anlaşması Müslümanların dini haklarını ve günlük pratiklerini garanti altına alıyor.

 

DİN DERSİNE İZİN

Anlaşma ile Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Aşure Günü olmak üzere Müslümanların dini bayramları resmen tanınıyor; bu günlerde çalışanlar ve öğrencilere izin yapma hakkı veriliyor. Dini esaslara uygun cami inşası ve cenaze defni hakları güvence altına alınıyor. Anlaşmanın getirdiği en önemli değişikliklerden biri de eğitim alanında. Devlet okullarında İslam derslerinin yapılması konusunda Müslüman kuruluşlara söz hakkı tanınıyor. Buna göre devlet tarafından yapılan sınavda onay alan öğretmenler okullarda din dersi verebilecekler. İslam dersleri için taraflar arasında önce 5 yıllık bir deneme süreci üzerinde uzlaşmaya varıldı. Hamburg’daki 180 bin Müslümanı temsil eden kuruluşlar ise anlaşma ile anayasal düzenin temel değerlerini ve cinsiyet eşitliğini tanımayı; köken, cinsel tercih, inanç ve siyasi görüşe dayalı ayrım yapmamayı kabul ediyor. Hamburg’da devlet anlaşması Katolik Kilise ve Alman Evangelist Kilisesi ile 2005’te, Yahudi cemaati ile de 2007’de imzalanmıştı.

 

ALEVİLERİ DE KAPSIYOR

Sosyal Demokrat Partili Scholz, “Anlaşma ile İslam dininin Hamburg eyaleti tarafından resmen tanındığını ve dinlerini özgürce yaşama hakları olduğunu kabul ettiğimizi beyan ediyor; bu hakları yasal güvence altına alıyoruz. Almanya’da birçok din ve inanç grubu var. Bunların hepsi Almanya’ya aittir. Günlük yaşamda bu çoktan kabul edilmişti. Şimdi yasalar önünde eşitlik sağlanacak” dedi.

 

DİTİB Kuzey Almanya Başkanı Dr. Zekeriya Altuğ, “Umarız başka eyaletler de bu güzel örneği taklit eder ve Almanya’da 50 yıl sonra Hıristiyanlık ve Yahudilikten sonra İslam da toplumsal yerini almış olur” diye konuştu.

 

Alevi Toplumu adına konuşan Aziz Aslandemir ise “Bize köklerimizin bulunduğu yerlerde verilmeyen haklar bu ülkede veriliyor. Türkiye’de Alevilik inanç grubu olarak tanınmaz, cemevlerimiz ibadet yeri olarak kabul edilmezken Hamburg’daki bu anlaşma ile hoşgörü, saygı örneği veriliyor” dedi. Evangelist ve Katolik Kilise ile eyalette muhalefette bulunan Hıristiyan Demokratlar da anlaşmayı desteklediklerini açıkladı.