1978'de Bahçelievler'de katledilen 7 TİP'linin katillerinden Haluk Kırcı'nın, Haber Global kanalındaki canlı yayında, Bahçelievler katliamı için “Katliam değil, ülkücülerin intikamıydı” sözleriyle ilgili TİP ve Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

23 Temmuz’da Haber Global televizyonundaki “Jülide Ateş ile 40” programına 'özel konuk' olarak katılan, 1978 yılında Ankara Bahçelievler'de öldürülen 7 Türkiye İşçi Partili (TİP) gencin katillerinden Haluk Kırcı, programda “Bahçelievler bir katliam değildir. Oraya ülkücüler olarak biz katliam için gitmedik, arkadaşlarımızın intikamı için gittik” demişti.

Bu sözlerin ardından özellikle Kırcı gibi bir katili ekrana çıkaran kanala tepkiler yükselmişti.

KIRCI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Kırcı’yla ilgili TİP ve Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından suç duyurusunda bulunuldu. TİP avukatları Özgür Urfa ve Onur Güneş tarafından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verilen dilekçede, Kırcı hakkında “suç işlemeye tahrik”, “suçu ve suçluyu övme”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “kişinin hatırasına hakaret” suçları niteliğindeki açıklamaları sebebiyle atılı suçlardan hakkında kamu davası açılması talep edildi.

Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı avukatları da Kırcı hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘KATLİAM ÖYDE DEĞİL BÖYLE YAPILIR’ TAVIRLARI’

TİP avukatlarının dilekçesinde ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“Yedi gencin katili olan şüphelinin bugün halen televizyon programlarında Bahçelievler Katliamı hakkında ve diğer siyasi saiklerle toplumda öfke ve ayrışma yaratacak; cinayet, intikam saikiyle insan öldürme gibi bir olaydan, ‘katliam öyle değil böyle yapılır’ tavırlarıyla haklı ve olağan bir fiil gibi bahsedebiliyor olması suçtur ve mutlaka cezalandırılması gerekmektedir.

Yedi genci vahşice katleden şüphelinin televizyon kanallarına çıkarak, gerçekleştirdiği katliamdan övünerek bahsetmesine karşın hakkında resen hiçbir soruşturma yürütülmemesi de kabul edilemez niteliktedir. Canlı yayında, insanları katletmekle övünen eli kanlı bir katilin hiçbir yaptırıma tabi olmaksızın hayatına devam etmesi kendisinin resmi makamlarca da korunduğu izlenimini yaratmaktadır. Kaldı ki sanığın gerçekleştirdiği katliam sebebiyle aldığı cezasının infaz edilmiş olması ömrü boyunca ona bu eylemlerle övünme ve bunu gözdağı verircesine anlatma hakkı vermemektedir. Aksine şüphelinin bu davranışı benzer suçları işlemeye meyilli olduğu, başkalarını da bu şekilde suç işlemeye tahrik ve teşvik ettiği sabittir. Şüphelinin sözlerinin cezalandırılmaması ilerleyen zamanlarda benzeri eylemleri gerçekleştirmek isteyen kişileri cesaretlendirme tehlikesini de barındırmaktadır.”

Kaynak: İleri Haber