"Halk Bankası yönetiminin düşük kur skandalın yaşanacağı gün, personeline mail atarak 'Mesai saati dışında internetten döviz alıp satanlar hakkında soruşturma başlatılacaktır' talimatı verdiği iddia edildi.

İddia hakkında bankadan yapılan açıklamada ise "Söz konusu bilgilendirme, iddia edildiği üzere internet üzerinden yapılacak işlemleri değil, temel bankacılık sistemimizde yapılacak tüm döviz işlemlerini kapsamaktadır." denildi.

31 Ağustos Cuma gecesi Dolar/TL kuru 6,50'nin üzerindeyken Halkbank internet sitesine girenler, 3,72 seviyesinden Dolar satımı gerçekleştiğini görmüş, konu sosyal medyada büyük tartışma yaratmıştı.

Bankadan yapılan açıklamada, hatanın hizmet alınan yazılımdan kaynaklandığı ve işlemlerin iptal edildiği bildirildi.

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ise, söz konu işlem hakkında çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Yarkadaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada skandalın yaşanacağı gün personele "Mesai saati dışında internetten döviz alıp satanlar hakkında soruşturma başlatılacaktır' şeklinde bir mail atıldığını iddia etti.

Yarkadaş'ın iddiası şöyle:

Halk Bankası yönetimi, skandalın yaşanacağı gün, personeline mail atıyor ve 'Mesai saati dışında internetten döviz alıp satanlar hakkında soruşturma başlatılacaktır' diyor. Aynı gün maaş alan banka personeli, bu direktife önce bir anlam veremiyor tabii ki...

Bankanın direktifinin gerekçesi ise gece anlaşılıyor. Birden bire ortaya çıkan 'düşük fiyata döviz satışı' kafalardaki soru işaretini ortadan kaldırıyor. Banka çalışanları 'Belli ki birilerine KORİDOR açtılar' yorumunu yapıyor. Yönetim, bu talimatıyla personeli dışarıda tutmuş oluyor...

Banka yönetimi böylece 'Bakın yanlışlık oldu, personelimizin bile haberi yok' mesajı vermeye çalışıyor.

 Yeni edindiğim bu bilgiyi, bankalarda yaşanan ve yaşanacağı belli olan skandalları takip eden kamuoyunun dikkatine sunmak istedim. Çünkü bunlar hepimizin parası...

HALKBANK'TAN AÇIKLAMA

Halkbank, Yarkadaş'ın iddiası hakkında cumhuriyet.com.tr'ye şu açıklamayı gönderdi:

"Bankamızda hatalı kur uygulamasının yaşandığı 31.08.2018 tarihinde personelimize mail gönderilerek “Mesai saati dışında internetten döviz alıp satanlar hakkında soruşturma başlatılacaktır” şeklindeki ifade gerçeği yansıtmamaktadır. Bankamız tarafından, daha önce farklı dönemlerde de yapıldığı üzere, 29.08.2018 tarihinde çalışanlarımıza bir mail gönderilerek, piyasalarda yaşanan yüksek volatilite sebebiyle gün içerisinde yapacakları döviz işlemleri ile ilgili bir bilgilendirme yapılmıştır. Söz konusu bilgilendirme, iddia edildiği üzere internet üzerinden yapılacak işlemleri değil, temel bankacılık sistemimizde yapılacak tüm döviz işlemlerini kapsamaktadır."

HALK BANKASI: İYİ NİYETLİ BİR UYARIDA BULUNDUK

CHP'li eski vekil Barış yarkadaş daha sonra sosyal medya hesabından HalkBank Genel Müdür Yardımcısı'nı kendisine yaptığı açıklamayaı paylaştı. Yarkadaş, Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Duran'ın  "kurun oynak olmasından dolayı uyarı amaçlıydı. Kur hatasının olduğu gün ile arasında iki gün var. İyi niyetli bir uyarıda bulunduk" dediğini yazdı.