Halkalı Ziraat Mektebinin, kurucuları arasında Başbakan Recep tayyip Erdoğan ,İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş gibi isimlerin yer aldığı İlim Yayma Vakfına(*) kiralanarak Sabahattin Zaim Üniversite'ne dönüştürülmesi protesto edildi.

Tarihi 1891'e kadar uzanan ve yaşayan bir müze konumundaki Halkalı Ziraat Okulunun 357.200 dekarlık kısmı 5 yıl aylık 20 bin TL, ikinci 5 yıl da aylık 40 bin TL kira bedeli ile İlim Yayma Vakfına kiralandı. "Faizsiz bankacılık" teziyle adını duyuran Prof. Dr. Sabahattin Zaim‘in adını alan Üniversitenin 2011-2012 yılında eğitime başlayacağı belirtilmekte.

Tarım eğitiminde bir çınar niteliğinde olan Halkalı Ziraat Okulu‘nun, vakıf üniversitesine dönüştürülerek gelecek nesillere örnek olacak tarihi kimliğinin yok edilmesi kabul edilemez bulan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (**) yürütmeyi durdurma davası açtı. İstanbul‘un merkezinde,  bu büyüklükte bir arazi için biçilen değerin çok az olduğunu belirten ZMO "Tahsis amacı, Ziraat Mektebinin bakım ve onarımı imiş gibi gösterilmekteyse de asıl amaç Üniversitenin kullanacağı binalar yapmaktır. Söz konusu yer SİT alanıdır, binalar eski eser olarak korunmaktadır. Buna rağmen Üniversitenin kullanımına vererek (herhalde ileride tahsis süresi uzatılacaktır), olduğu gibi korunması mümkün olamaz." diyor.

Küçükçekmece Sivil Toplum Platformu’nun (***) çağrısı üzerine bir araya gelen meslek odaları, sendika temsilcileri, basın temsilcileri, yöre dernekleri, diğer demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler konuyla ilgili bu gün Ziraat Mektebi önünde basın açıklaması yaparak "İstanbul‘un "2010 Avrupa Kültür Başkenti" unvanı doğrultusunda, kentin binlerce yıllık kültürel mirasına daha da çok önem verilmesi ve sahip çıkılması gerekirken, yaşayan bir müze konumunda olan, oksijen kaynağımız Halkalı Ziraat Okulu ve çevresini yok edecek skandal bir karara imza atmıştır." dedi.

"Olası bir İstanbul depreminde Ziraat Okulu’nun arazisi dışında sığınabileceğimiz başka bir alan kaldı mı?

Doğaya yapılacak her müdahale iki yıl önce yaşadığımız sel felaketi gibi doğal afetlere yol açmaz mı?

Bölgemizde olması sebebiyle en çok bizim faydalanmamız gereken bir alanı, bizim belediyemiz, park, spor alanı vs. ihtiyacı varken neden özel bir üniversiteye peşkeş çekiyor?" diye sordu.

Bu konu ile ilgili hukuksal anlamda açılacak dava ya müdahil olacaklarını belirten platform üyeleri "İstanbul Özel Sabahattin Zaim Üniversitesi " tabelasının üstünü "ZİRAAT OKULUMUZA, DOĞAMIZA VE ÇEVREMİZE DOKUNMA!" döviziyle kapatarak basın açıklamasını sonlandırdı.

* http://www.iyv.org.tr/mevcutkurucu.asp

** http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=15543

*** http://www.halkaliziraatmektebi.blogspot.com/