1968 kuşağının devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatları Halit Çelenk, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idamlarının yıldönümünde son yolculuğuna uğurlandı.

Çelenk için bugün Karşıyaka Mezarlığı’nda cenaze namazından önce bir tören düzenlendi. Deniz Gezmiş’in mezarına yakın bir yerde yapılan törene Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk, kızları Serda Özyurdu ve Serpil Güvenç ile 4 torunu da katıldı. Çelenk’in kızlarından Serda Özyurdu, burada yaptığı konuşmada babasının sembol olduğunu ve 39 yıldır buraya gelip gittiğini, bugün ise naaşıyla geldiğini söyledi. Serpil Güvenç ise “Babam demokrasi ve sosyalizm mücadelesiyle bütünleşmiş biriydi. Bize baş eğmemeyi, dik durmayı öğretti. Babam burada olsaydı Denizler’in toplum mücadelesini bir kez daha anlatırdı” diye konuştu. 

İLHAN CİHANER DE CENAZEDE
Çelenk için düzenlenen törene, 68’liler Derneği, 78’liler Federasyonu, 78’liler Girişimi, KESK, DİSK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu, Halkevleri, EDP, TKP, ÖDP, EHP, EMEP, ESP, TÖP, SDP, Sosyalist Parti de katıldı.

Törene CHP Ankara İlçe Örgütleri de katılırken eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Ankara Milletvekilleri Hakkı Suha Okay, Zekeriya Akıncı ve Tekin Bingöl, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili adayı İlhan Cihaner, CHP Ankara Milletvekili adayı Seyhan Erdoğdu, BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Ankara Milletvekili Eşref Erdem, DSP Genel Başkan Yardımcısı Uluç Gürkan, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da törende hazır bulundu. İstanbul’da seçim çalışmalarını yürüten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenazeye çelenk gönderdi.

Mezarlıkta düzenlenen törenin ardından Çelenk için Karşıyaka Mezarlığı Camisinde cenaze namazı kılındı. Çelenk, vasiyeti gereği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarlarının bulunduğu alanın yakınına defnedildi. 

Mesajlar

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da cep telefonlarına mesaj göndererek Halit Çelenk’in ailesine başsağlığı diledi. Kılıçdaroğlu mesajında 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı da andı.

Kılıçdaroğlu’nun mesajı şöyle:

“Üç fidanın avukatı Halit Çelenk, Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in yan yana değil, üçer mezar aralıklı olarak sonsuzluğa uğurlandığı Karşıyaka’da toprağa veriliyor..

Bağımsız Türkiye ve hukuk sevdalısı Halit Çelenk’e rahmet, ailesiyle sevenlerine başsağlığı diliyor Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı sevgiyle saygıyla anıyorum.”

EŞİTLİK VE DEMOKRASİ PARTİSİ (EDP) GENEL BAŞKANI FERDAN ERGUT:

“Darbeler ve darbecilerin isimleri tarihe kara harflerle yazılırken, Denizlerin ve Halit Çelenk’in isimleri milyonların yüreğinde ve zihninde yaşamaya devam edecek.

Bu gerçek bile onların hedeflediği ve bizlerin de yıllardır mücadelesini sürdürdüğümüz demokratik bir Türkiye özleminin ve halkların kardeşçe eşit koşullarda yaşama amacının çok uzaklarda olmadığını gösteriyor.

Denizlerin ve Halit Çelenk’in bayraklaşan hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Özgürlük, eşitlik, adalet ve kardeşlik mücadelesinde onların başı dik duruşlarını daima hatırlayacağız.”

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP )GENEL MERKEZİ

“Dönemin bütün Amerikancıları Denizlerin idam edilmesi için kampanyalar yürüttüler. Dönemin cuntacı hükümeti yalnız değildi. ABD uşağı Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel idam kampanyasının baş aktörleri arasındaydı.

Denizlerin katilleriyle kolkola olanlar, Demirel'den feyz alanlar, ırkçılar, CHP iki yüzlüce Denizleri anmaya, onları kendi kirli siyasi emellerine alet etmeye çalışıyorlar. Fakat Denizler bu düzene, bu sisteme ait değillerdi. Onlar, idam sehpasına giderken emperyalizme, faşizme, kapitalizme ve her türden gericiliğe karşı öfkelerini haykırarak kararlıca ölümün üstüne yürüdüler.

İdam sehpalarında Türk ve Kürt halklarının kardeşliğini haykırdılar. Denizlerin adları ırkçılığa ve şovenizme karşı kardeşlik bayrağıdır.”

DEMOKRAT HABER